Apocalipsa cu Trump

Rezultatul alegerilor din Statele Unite ale Americii au stârnit o serie de dezbateri aprinse. Pe lângă valul imens de glume la adresa imigranților din America, au apărut tot felul de păreri privind acest rezultat, iar de previziuni nici nu mai încape vorba în discuție, vorbindu-se deja de o reorganizare a ordinii la nivel mondial.

Facebook-ul, blogurile și siteurile de știri duduie, Donald Trump este principalul subiect discutat. Între timp, toți s-au transformat în experți și analiști politici. Explicațiile pornesc de la probleme banale, precum modul în care Hillary a pierdut alegerile chiar dacă a avut mai multe voturi la nivel național decât Trump, e simplu, acolo în baza anumitor criterii fiecărui stat îi este alocat un anumit număr de electori, decisiv este numărul de electori pe care îl adună candidații, nu numărul de voturi.

Subiectul este deja suprasaturat, s-a discutat îndelung de mult despre el. Însă, sunt evidențiate în linii mari aceleași probleme, dar folosindu-se alte cuvinte. Discuția e și mai aprinsă cu cât Hillary Clinton a fost în toate sondajele de opinie cotată înainte lui Donald Trump, iar dezbaterile i-au fost toate favorabile tot ei.

 

Unii dintre jurnaliști nu s-au dat înapoi de la trasarea unor comparații între Donald Trump și Adolf Hitler, analizând ideile periculoase pe care acesta le propagă prin programul său, dar și alte semănări privind modul asemănător în care acesta încearcă să acceadă la putere. Asemenea exemple sunt sforțate. Totuși, puterile lui Trump sunt limitate, iar mijloacele pe care le are la dispoziție pentru a își transforma regimul într-unul autoritar sau, mai rău, dictatorial.

Este hazardat să discutăm despre apocalipsa cu Trump, atât timp cât există încă factori care se pot opune tendințelor acestuia care ar putea fi ieșite din comun. Trebuie avute în vedere, însă, conflictele pe care declarațiile acestuia le-ar putea stârni la nivel internațional. Mai mult decât interesante vor fi relațiile pe care Statele Unite le vor avea cu Rusia de acum încolo. Îngrijorări ar trebui să apară din această prismă și asupra relațiilor româno-americane, având în vedere niciodată uitata dispută pentru spațiul basarabean. Un cuvânt important, dacă nu chiar decisiv, îl va avea de spus în acest sens rezultatul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, unde alegerea lui Igor Dodon ar putea schimba radical relațiile cu România.

 

Viitorul se anunță provocator, ordinea cu care am fost obișnuiți s-ar putea să fie zguduită și să apară noi încercări de reorganizare, în baza logicilor trumpiene, având în vedere influența de luat în seamă pe care Statele Unite ale Americii le exercită la nivel mondial.

Lasă un răspuns