Rezultatul alegerilor din Republica Moldova

Republica Moldova și-a ales președintele în ultimul week-end. Din păcate, rezultatul nu este deloc favorabil celor care sunt pro-europeni, Igor Dodon, candidatul comuniștilor, a obținut 49% din voturi și s-a clasat pe primul loc în urma primului tur. Acesta a fost urmat de Maia Sandu, cu un procent de 38,42% și de Ciubașenco cu 6%. (Cifrele sunt raportate în urma centralizării a peste 99% dintre procesele verbale în urma primului tur de scrutin.)

Deloc surprinzător, tinerii au lipsit cu desărșire de la urne, bătrânii fiind cei care au înregistrat cea mai mare prezență la vot.

Viitorul Republicii Molodova s-ar putea să ia o întorsătură interesantă în urma celui de-al doilea tur care se va desfășura pe data de 13 noiembrie.

Diferența dintre Maia Sandu și Igor Dodon nu este foarte mare, dar conform sondajelor, Dodon este cel favorit pentru postul de președinte al Moldovei. Orientarea pro-Rusia sau pro-Europa va fi decisivă week-endul următor pentru moldoveni. Dodon va reuși să se mențină favorit pentru postul de președinte al Republicii Moldova sau Maia Sandu va reuși să câștige alegerile? Răsturnările de situație nu sunt deloc excluse în acest context.

 

Rezultatul alegerilor afectează în mod direct și relațiile dintre țara noastră și Republica Moldova, în special dacă Dodon va fi următorul președinte. El și-a exprimat deja părerea (oarecum) împotriva relațiilor dintre Moldova și România.

Lasă un răspuns