Rezultatele alegerilor parlamentare de ieri de acum sunt aproape finale, în urma centralizării a 95% dintre voturi: PSD-ul a obținut 45,31% din voturi, PNL-ul 19,95%, USR-ul 8,97%, ALDE 5,6%, PMP 5,3%, UDMR 6,4%, PRU 2,7%, iar restul partidelor au adunat 5,9% din voturi.
Situația nu se anunța atât de dramatică, mai ales dacă ne uităm bine la numărul de voturi obținut de către PSD. Din nou, Internetul a demonstrat că este o lume diferită de către cea a alegătorilor din România. Dacă ar fi să ne luăm după reacțiile de pe social media și după orientările politice predominante pe diversele rețele de socializare, cu siguranță USR-ul ar fi trecut singur pragul de 50%. Departe de așa ceva, realitatea ne-a dovedit că Internetul nu reflectă deloc realitatea, iar dacă o reflectă, cu siguranță aceasta este una virtuală, paralelă cu cea reală, deloc reprezentativă pentru aceasta.
Cu atât mai trist, cu cât tocmai tinerii care au fost atât de vocali și de activi în mediul online sunt tocmai categoria care nu s-a prezentat la urne în cel mai semnificativ procent.
Trăim o lume plină de fantasme, de persoane care suferă de militantism, dar doar la nivel declarativ, nimeni nu face un pas înainte spre a merge la urne și a îi mobiliza și pe cei din jurul său să facă același lucru.
Trebuie doar să ne uităm la prezența la urne, o privire aruncată pe ea ne spune că 6 români din 10 nu sunt interesați de politică, nu se prezintă la urne, pentru ei sistemul e perfect funcțional, iar cei care merg la urne iau întotdeauna decizia corectă. Iar plăcile precum că neprezentarea la urne este o formă de revoltă nu sunt altceva decât scuze idioate, nu există așa ceva, e vorba doar de iresponsabilitate și inconștiență, de reziduuri ale mentalității comuniste, unde pe oricine ai fi votat, se știa cine este câștigătorul.
Românie, îți meriți soarta! Discursurile de responsabilizare și de blamare a partidelor și politicienilor care ne-au sufocat țara în ultimii ani nu au avut niciun rol, mulți nu au înțeles nimic din ele. Mentalitățile rămân aceiași, ceea ce este constant este discursul tuturor, ne plângem că nu ne este deloc bine, că așteptăm schimbări, vrem să fie totul mai bine, însă așa ceva nu există, oameni buni decât dacă ne implicăm și acționăm într-un fel. Acest singur fel este votul. Deși clișeic, putem spune că dacă nu mergem la vot, nu avem dreptul să ne plângem.