Opriți lumea, vreau să cobor!

Ultimele zile nu au fost deloc liniștite pe plan internațional, pare că lumea a luat-o razna și fără a înainta o teoria a conspirației, un al treilea război mondial ar putea oricând să își facă apariția.

Mai întâi evenimentul din Turcia, unde un tânăr de 21 de ani, polițist turc cu un trecut destul de demn de o serie de întrebări, îl asasinează pe ambasadorul Rusiei în Turcia. Presa asistă, se face un întreg circ mediatic, poze, filmări de la locul faptei, nimeni cu gândul de a interveni și de a-l opri pe asasin. Cert este că acest eveniment tulbură relațiile ruso-turce, chiar dacă atacul a fost revendicat și  catalogat drept terorist. Poate cea mai plauzibilă idee vehiculată în acest caz e cea prin care atacatorul este acuzat că ar fi fost agent dublu, realizând jocurile unei alte puteri implicate în toată această întreagă poveste.

Apoi, un alt eveniment tulbură Europa. Un camion intră în piața de Crăciun din Munchen și mai mulți oameni mor și alții sunt răniți. Un atac foarte asemănător cu cel din Nisa. În Zurich, în apropierea unui centru islamic, o persoană iese și omoară trei oameni la întâmplare.

Toate acestea s-au întâmplat în decursul a 24 de ore. Uneori căutarea explicațiilor și vinovaților se oprește și tăcerea se instalează, e acel moment în care întrebările nu își mai au rostul și realizezi că logica obișnuită nu mai funcționează, iar normalitatea nu mai există, oricât ai căuta-o. Dincolo de orice dezbinare creată de religii, de dispute etnice, de rivalități mânate de orgolii prostești, suntem oameni! Cât va mai dura până să înțelegem acest lucru, oare? Se pare că nu prea curând, dimpotrivă situația pare să se înrăutățeascî pe măsură ce timpul trece.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Opriți lumea, vreau să cobor

Tragedia din Colectiv și protestele ce i-au urmat pe străzile României nu au fost decât o prefață a ceea ce s-a întâmplat în Franța. Asistăm din păcate la o nouă demonstrație de forțe din partea unor persoane îndoctrinate, determinate să facă orice pentru a își apăra religia.

Așa cum spuneam și imediat după atentatul de la începutul acestui din redacția revistei Charlie Hebdo: terorismul tinde să devină boala mileniului al treilea, iar cel mai trist adevăr din spatele acestei afirmații este că totul se naște din motive religioase. E revoltător să fii în stare să îți omori semenii doar pentru că nu se închină aceleiași forțe supranaturale căreia te închini tu. Cea mai mare temere legată de atentatul de pe Stade de France de acum câteva zile este legată de efectul pe care îl vor stârni aceste atentate, deja Franța a bombardate teritorii aparținând Siriei și deja se conturează o stare conflictuală periculoasă la nivel internațional.

Statul Islamic spune că își va continua războiul sfânt, în timp ce Franța vrea să își răscumpere victimele din aceste atentate. Acestei situații i se adaugă o altă problemă mai veche, cea a imigranților sirieni, iar unii deja încep să îi arate pe aceștia cu degetul pentru tot ce s-a întâmplat în Paris. Destul de greu de tras asemenea concluzii deja, e posibil ca oamenii aceia să fugă de aceiași oameni demenți care apără și susțin cauzele Statului Islamic. Nu este exlusă nici ipoteza că aceștia nu sunt decât niște teroriști mascați, susținuți de către grupările insurgente din Orientul Mijlociu.

 

E drept, a trecut mult timp de la atentatele de la 11 septembrie, poate atunci a fost un fel de premoniție a ceea ce urma să fie acest mileniu: un mileniu plin de atacuri sângeroase. Războiul clasic nu mai există, fronturile nu mai există, iar victimele nu sunt implicate în acest război, ci sunt oameni nevinovați.

 

Soluții se caută și e nevoie acută de rezolvarea acestor situații cât mai curând, nicio țară nu își mai permite să piardă vreo viață pentru inconștiența și nebunia unora care încearcă să își apere religia. În niciun caz islamofobia nu este un răspuns, nu facem decât să stârnit o reacțiune și mai puternică, vom acutiza totul. Așa cum și jurnalistul Narcis Popescu de la Gândul.info afirma într-un articol, aceste atentate nu au fost decât o reamintire a faptului că orice stat este vulnerabil în fața terorismului, iar soluția este eliminarea terorismului tocmai din zonele de unde provin acești oameni: Liban, Irak, Siria și așa mai departe.

Poate niciodată nu a fost mai valabilă cunoscuta vorbă de pe rețelele de socializare „Opriți lumea, vreau să cobor” decât acum. Viitorul s-ar putea din nou să ne rezerve episoade nemaiîntâlnite, mulți se temeau că e pe cale să înceapă un nou război mondial, dar acum ar trebui să ne gândim la altele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *