Trepte de lemn masiv si despre montajul lor pe grinzi

Scari interioare de lemn

Este ceva inedit sa optezi pentru trepte din lemn masiv in locuinta. Acestea ofera interiorului o nota aparte, ii da un aer de eleganta, dar il face si mai primitor. Partea vazuta se doreste a fi impecabila. La fel ar trebui sa fie si cea nevazuta, respectiv structura treptelor. Iti prezint mai departe cateva aspecte ce le vizeaza, de care ar trebui sa tii cont daca intentionezi sa optezi pentru scari din lemn interioare, respectiv pe grinzi.

Strucura cea mai utilizata la nivelul acestui tip de scari este cea din beton si vine alaturi de o serie de avantaje, dar si dezavantaje. Lasand la o parte rigiditatea si vibratia limitata, precum si aspectul robust – care sunt calitati incontestabile, implica un tratament aparte. Neaparat trebuie ca operatiunea sa fie realizata de catre un expert, respectiv care poate realiza placarea cu trepte din lemn masiv in mod responsabil. Acesta stie sa tina cont de umiditatea betonului, respectiv sa efectueze lucrarea atunci cand este mai potrivit.

Treptele de lemn masiv si aplicarea acestora

Atunci cand doresti sa iti completezi locuinta elegant cu scari din lemn interioare, oricare ar fi esenta lor, primul factor asupra caruia trebuie sa te opresti este umiditatea betonului. Ma repet cu aceasta informatie pentru a te face sa intelegi cat este de important ca nivelul acesteia sa fie unul potrivit.

Exista posibilitatea ca lemnul masiv sa reactioneze – fie prin fisurare, fie prin curbare, asta datorandu-se proprietatilor de cedare cand este umed. Treptat, umiditatea din beton este transferata in fibra lemnului. Abia cand ai atins umiditatea optima,  respectiv dupa ce ai verificat cu umidometrul procentul curent, urmeaza aplicarea barierelor de vapori.

Puncte importante in constructia de scari din lemn interioare sunt elementele de geometrie ale acestora. Dupa primele doua pasite, creierul creaza un automatism dupa care actioneaza in continuare, inregistrand inaltimea si adancimea lor.

Este o operatiune complexa, motiv pentru care ar fi de preferat sa ai in vedere ajutorul unei echipe experte. Indiferent ca utilizeaza sape autonivelante sau alta metoda de nivelare a treptelor, efectul final este cel care conteaza.

Montajul pe grinzi si ce presupune acesta

Vorbim despre o modalitate de montaj a treptelor din lemn care nu mai este influentata de catre umiditatea betonului. Aceasta vizeaza aplicarea pe grinzi a treptelor, la o distanta corespunzatoare fata de beton, astfel incat materialul lemnos sa nu fie influentat de umiditate. Sporeste nivelul de protectie obtinut aplicarea structurii din OSB.

Referitor la geometria scarii interioare, atunci cand nu exista limite de inaltime, metoda de montaj pe grinzi este preferata. Este facila, permite ajustarea milimetrica, dar totodata prezinta un tip de prestare redus, mai ales ca este scos din calcul procesul de uscare.

Cat despre procesul de prindere a scarilor interioare din lemn pe suportul de OSB, aceasta este de asemenea o misiune care nu ridica probleme, oferind o fixare ireprosabila.

Fixarea scarilor pe grinzi prezinta numeroase avantaje. Reduci din riscul transferului de umiditate care ar conduce la deformarea treptelor din lemn. De asemenea, asiguri ventilatia structurii de beton, poti retusa rapid diferentele geometrice la turnarea betonului, beneficiezi de avantajele prinderii pe OSB – element de protectie al treptelor si poti efectua montajul treptelor fara a fi nevoit sa astepti uscarea betonului.

Sunt avantaje pe care nu ar trebui sa le treci cu vederea, mai ales daca urmeaza sa iei o decizie imediata cu privire la structura scarilor din lemn interioare. Un aliat de incredere pe nisa de profil este Dip Panels, al carui ajutor il poti solicita personal – dippanels.ro.

Lasă un răspuns