Liniște.

Tragedia din clubul Colectiv a pornit dezbateri fără precedent în societatea românească. Acestea nu au în vedere doar viteza de reacție a autorităților într-o situație de urgență, siguranța din cluburile din România și altele asemeni, ci raza pe care dezbaterile se întind a ajuns până la reacția pe care biserica a avut-o în fața acestei drame.

Se pun în seama bisericii și mesajele venite din partea bigoților și ultrașilor religioși care fac tot felul de asocieri obscure între sărbătoarea Halloweenului și tragicul eveniment din clubul bucureștean. Se reproșează bisericii în special lipsa de la locul unde s-au întâmplat toate, patriarhul sau vreun reprezentant al acestuia ar fi trebuit să apară acolo și să își exprime condoleanțele familiilor îndoliate. Cu atât mai mult, ignoranța bisericii ajunge până acolo încât într-un comunicat s-a motivat aceasta prin lipsa unei invitații oficiale. Au apărut și unele reacții de contrabalansare, unii apreciind prezența și mesajul transmis de către arhiepiscopul romano-catolic, care a venit în fața clubului și a aprins o lumânare și s-a recules, transmițând apoi un mesaj prin care a pus vina în seama bisericii, afirmând că tocmai ea e de vină că a permis să se întâmple așa ceva.

 

E jenant modul în care unii profită de acest eveniment nefericit pentru a câștiga imagine și popularitate, un patron al unui alt club mare din București declarând în cursul zilei de azi încheierea activității și încercarea de a se căi pentru tot ce a făcut de-a lungul vremii, invocând tot felul de idei, precum ar fi funcționarea clubului „pe propria sa răspundere”. Pe acest fond au mai apărut și mesaje din partea altor cluburi, care au declarat că își închid activitatea temporar pentru a audita măsurile de siguranță, totul pentru a preîntâmpina evenimente asemănătoare. Nu zic nimic, apreciez faptul că aceste cluburi sunt interesate de securitatea clienților lor, dar e revoltător momentul în care o fac. A fost nevoie de sacrificarea atâtor vieți pentru a acționa? Nu o fi vorba, oare, decât o formă crasă de oportunism? De ipocrizie la un nivel nesimțit de ridicat?

 

Haideți să oprim totul și să facem liniște, măcar din respect pentru viețile acelor oameni. Să renunțăm la nu știu ce mesaje dantelate și siropoase, de acum acestea nu mai ajută cu nimic pe nimeni, poate doar stârnesc ura unor persoane sufocate de acest subiect. Să facem liniște și să refuzăm orice încercare de transformare a tragediei din Colectiv într-un circ, chiar nu e nevoie de așa ceva.

Lasă un răspuns