Fumatul a fost interzis în spațiile publice

Subiectul care a acaparat atenția presei și a unei bune părți a opiniei publice din România este legat de promulgarea legii care interzice fumatul în spații publice în România. Contextul în care a fost adoptată această lege este legată și de întreaga tevatură care a pornit în urma tragediei din clubul Colectiv.

Pentru fumători e destul de frustrant că nu mai pot fuma chiar unde doresc ei, nici măcar în cafenele și baruri, acestea fiind încadrate prin noua lege în rândul spațiilor publice. O altă prevedere interesantă a legii este aplicarea legii atât în cazul țigărilor obișnuite, cât și în cazul țigărilor electronice, deci orice ipoteză legată de creștere a pieței țigărilor electronice în urma adoptării acestei legi a fost infirmată, am auzit destul de multe persoane care anticipau o creștere a vânzărilor de țigări electronice. E posibil ca piața să nu crească atât de mult, având în vedere că acestea vor fi tratate la fel.

Persoanele care sunt prinse fumând în spații publice risc să fie amendate cu sume cuprinse între 100 și 500 de lei, iar dacă asta se întâmplă într-un local, acesta va fi sancționat cu sume între 5000-15000 de lei, alături de suspendarea activității.

 

Impactul măsurii nu poate fi anticipat, dar cu siguranță fumătorii vor fi cei care vor fi cei mai supărați în urma adoptării acestei legi, oricum, ca nefumător pot spune că nu văd această măsură drept una destul de motivantă pentru a-i face pe unii să se lase de fumat. Se vor obișnui, se vor adapta, vor găsi portițe prin care să mai fenteze legea și așa mai departe.

 

Ciudățenia pe care o poate observa oricine înțelege cât decât valorile democrației este că fumătorii sunt discriminați prin această lege. Prevederea prin care li se permitea localurilor să aleagă dacă sunt dedicate fumătorilor sau nefumătorilor a fost abrogată și nu există nicio reglementare în scopul de a amenaja niște spații dedicate fumătorilor.

Cred că trebuie să acordăm o importanță deosebită modului în care va evolua această situație și, mai ales, care va fi reacția fumătorilor în urma adoptării acestei legi.

Lasă un răspuns