Victime colaterale?

Poate ați auzi de accidentul de pe DN1 și de povestea sinucigașului care au fost (mult prea mediatizate) în ultimele zile. O poveste deloc ieșită din comun, un neîmplinit în dragoste, un frustrat care nu știe să îți gestioneze problemele și care s-a manifestat într-un mod groaznic, curmând încă 5 vieți, pe lângă a lui.

Pe siteurile de știri, pe forumuri și pe rețelele de socializare discuțiile pe aceasă temă nu încetează, fiecare își prezintă părerea, iar vina cade, depinde de părerist, ba pe sinucigaș, ba pe iubita lui, ba că nu e vinovat nimeni atunci când e vorba de dragoster, iar cele 5 victime ar fi doar niște victime colaterale, unii o spun de parcă ei ar fi o cantitate neglijabilă, cu ei, fără ei, cam tot aia-i. Nu poate fi vorba de victime colaterale, cei 5 sunt nevinovați că un idiot care avea o mașină pe mâini și a fost dezamăgit de către marea lui iubire a încercat să se omoare.

Și dacă unii mai zic că a fost un accident, nu a fost un act sinucigaș, îi îndemn să verifice unele surse și să vadă că dosarul a fost preluat de către ofițerii de la Omoruri, iar dosarul deshis este catalogat drept act de ucidere din culpă. Nu vreau să îmi imaginez ceea ce spun membrii familiilor celor 5 persoane omorâte fără nicio vină, probabil s-au aflat la locul nepotrivit, în mometul nepotrivit și s-au întâlnit cu un bou.

 

 

Să vă mai spun ceva, țin neapărat, e o problemă pe care o am cu media și cu modul în care sunt tratate aceste subiecte și de importanța oferită lor. E jenant să vezi că jumătatea de zi se discută doar despre asta pe un post de televiziune (cu anumite pauze), să vezi că jurnaliști, reporteri reputați își dau cu părerea despre acest subiect și încearcă să despice firu-n patru. Pe lângă plictseala care instalează (inevitabil) după ce auzi câteva ore bune discutându-se doar un subiect, mai e vorba și despre altceva: modul în care vor trata psihopații acest exemplu. Televiziunile, radiourile și ziarele contribuie fără să vrea la creșterea ratei sinuciderilor, pur și simplu dau idei unora cum și ce să facă, dar le dau și celor cu gânduri sinucigașe o confirmare (pe care chiar doreau să o primească din partea unui factor extern) și nu fac altceva decât să îi îndemne să facă ceea ce și-au propus, iar ei preiau știrile de acest gen drept un model din care ei înțeleg că sinuciderea nu e nimic ieșit din comun, mulți alții au mai făcut-o până acum și mulți o vor face de acum încolo. Nu e așa, nu ai dreptul de a te atinge de viața ta sau… poate ai, nu te oprește nimeni (dacă ești atât de prost încât să nu realizezi importanța vieții tale), dar măcar să ai minima inteligență de a nu aduce atingere și asupra vieții altora, ești prost, ia-ți viața! Dar măcar nu te lua de viețile altora!

 

Acum, dacă tot vorbeam de presă și sinucideri, ei nu vor decât să aibă cât mai multe cazuri de acest fel pentru a putea să aibă subiecte proaste de discuții, să aibă dezbateri cu pseudo-oameni de știință și să își dea cu părerea cine apucă prin platourile lor.

Repet, nu trebuie să tratăm toată presa drept proastă, dar dacă ne punem să numărăm canalele prin care sunt distribuite știri veridice, fără exagerări, mondenități și penibilități, nu cred că trecem de 10. Avem și jurnaliști buni și avem multe de învățat de la ei. Interesant este că am mai văzut și jurnaliști care scriu foarte bine, dar ei sunt incluși în proiecte independete, fără finanțări din partea mogulilor, nu prea au vad, iar la un moment dat ajung ori să se pervertească și să scrie cum le dictează alții ori, inevitabil – dacă nu acceptă așa ceva, la faliment. E trist, dar aceasta este calitatea presei româneși și aceștia sunt oamenii care se învârt prin ea, unul e agent secret, altul se bate cu lumea în timp ce este în direct, altul înjură în direct, altul face doar ce îi spun scenariștii, fără să facă măcar un gest propriu, e doar o marionetă a respectivului post de televiziune.

 

Dezamăgitor. Avem și noi oameni deștepți și talentați, dar nu au loc de lichelele din presă, se pierd pe drum și ajung cine știe pe unde, făcând cine știe ce.

 

Lasă un răspuns