Victime ale dezinformării

O știre lansată de către o televiziune obscură a reușit să pornească o întreagă tevatură în mediul online. Pe scurt, este vorba despre un proiect de lege care are în vedere reglementarea activităților de prevenție în sănătate.

Televiziunea a prezentat-o, probabil în mod intenționat, drept inițiatoare a acestui proiect pe Alina Gorgiu (cunoscută deja pentru alte gafe monumentale), pe când realitatea stă cu totul altfel, proiectul fiind inițiat de 128 de deputați și senatori. (Detalii despre proiectul de lege, inclusiv textul acestuia, puteți vedea pe siteul Camerei Deputaților.)

 

Pe lângă acest lucru, televiziunea nu s-a limitat la atribuirea acestui proiect de lege unui singur membru al parlamentului, dar a mai și oferit o reinterpretare total greșită a repercusiunilor pe care legea ar putea-o avea asupra bolnavilor de cancer, dacă va intra intra în vigoare. În mod greșit a fost spus că bolnavii de cancer ar putea fi puși să achite jumătate din costurile tratamentelor, totul fiind pus în seama Alinei Gorghiu și al legii pe care ea a inițiat-o.

 

De fapt, situația stă cu totul altfel, legea propune de fapt punerea la punct a unui sistem de prevenție a bolilor, iar persoanele care refuză măsurile de prevenție (prin depunerea unei declarații scrise sau prin neprezentarea la controalele de rutină), ar putea fi obligate să achite o parte din contravaloarea tratamentului. De aici și până la interpretarea oferită de către acei jurnaliști proiectului de lege este o mare diferență.

 

Interesant este modul în care diverși „influenceri” ai online-ului, e drept, de o calitate îndoielnică, și-au constituit un discurs împotriva acestui proiect de lege și au luat informația furnizată de către televiziunea respectivă drept bună, fără nici cea mai mică încercarea de a verifica veridicitatea respectivelor informații.

Nu țin partea parlamentarilor, majoritatea dintre ei sunt corupți și pătați, dar salut orice idee care are un sâmbure de utilitate în ea. În condițiile în care au apărut tot felul de mișcări și grupuri care luptă împotriva vaccinurilor și a altor măsuri de prevenire, e nevoie de ținerea acestui fenomen sub control. În fine, îmbolnăvirea acelor persoane care refuză măsurile de prevenire se face pe banii noștri, care îi livrăm la sistemul de asigurări de sănătate.

Din nou, discuțiile legate de calitatea jurnalismului din unele trusturi de presă este de prisos. Nu știu cine și de ce îi plătește pe acești maimuțoi să dezinformeze, dar am refuza de mult timp să mai caut vreo explicație pentru asta.

Lasă un răspuns