Viața de baron

Viața mi-a adus tot felul de episoade în ultimul timp, pornind de la povești din partea unor necunoscuți, până la dezvăluiri neașteptate din partea unor apropiați, toate s-au desfășurat într-un timp atât de rapid încât ar părea niște povești de adormit copiii sau niște vise de o noapte prostești.

Printre toate aceste povești s-a strecurat și una în care e vorba despre un domn, destul de cunoscut, de aceea evit să dau detalii sau nume, nu doresc să îl pun într-o situație jenantă pe acest om, mai ales că relațiile noastre sunt mai vechi, din perioada din care încă era un pârlit, nu știa ce e viața politică sau lumea înaltă.

Prieteni la cataramă atunci, acum am ajuns să nu ne mai cunoaștem. Întâmplarea a făcut să ne întâlnim la un eveniment la care niciunul dintre noi nu știa despre prezența celuilalt. Bineînțeles, ne-am recunoscut și ne-am salutat. Puteam să jur că nu e el, e că e un alt om. Alte haine, alt limbaj, o cu totul altă gândire și viziune despre viață și lume. Omul moral și cinstit pe care îl cunoșteam eu dispăruse, se pierduse în acest neant al politicii. De integritatea nici nu mai încape vorba, deja vorbim de lucruri sfinte.

Am ajuns după eveniment într-un loc de care eram atașați, într-un loc pe care îl frecventam în perioada în care încă mai știam unul de celălalt. Am început să povestim la o cafea și timpul trecea, detaliile curgând. Am rămas mirat să aflu că al meu prieten s-a despărțit de fosta lui soție și a mai trecut prin multe relații amoroase, dar nu a fost în stare să o mențină pe niciuna dintre el, acuzând mereu partenerele de infidelitate. Povestindu-ne unul altuia tot felul de lucruri, s-a trezit să îmi spună că de fapt el este cel vinovat de eșecul relațiilor și că el este cel care a fost infidel. Mi-a povestit de relații avute cu fete de abia trecute de majorat, toate cucerite din cele mai de fițe cluburi din oraș, mereu atrase doar de bani, a fost prins mai mereu de către parteneră, chiar odată a avut curajul de a aduce o damă de companie în casă, iar prima sa nevastă l-a prins. L-am întrebat și eu ce a avut în cap atunci când a făcut aceasta, cum de a fost atât de ne… nici nu știu cum să spun, în așa fel încât să aducă o damă de companie în casă. Cel mai detestabil în această poveste cu dama de companie este că el dădea vina pe nevastă și tot pe ea o găsea vinovată de divorțul lor.

 

Oamenii se schimbă. Fostul meu prieten, ajuns politician, un fel de baron, s-a pierdut. Nu mai e om, e un monstru, nu mai are principii, nu mai are valori. Sau le are, dar toate au doar orientări negative. Trist este să vezi că un om pe care îl știai întreg la cap s-a pierdut într-un asemenea hal.

A trecut ceva timp de atunci, l-am mai întâlnit din nou săptămânile trecute. Omul meu mi-a povestit că e mândru că a reușit să renunțe la escorte, dar tot nu a renunțat să facă prostii, în ultima vreme frecventează saloanele de masaj erotic și îmi poate recomanda și mie dacă vreau. L-am refuzat politicos, dar tot a insistat și mi-a lăsat un mesaj pe Facebook cu textul click erotic massage, tot nu s-a lăsat până nu a făcut măcar asta, spunându-mi: „Salvează asta, nu se știe când îți va fi de folos.”, moment în care am început să râd, nu știam cum altfel să reacționez, în capul meu aveam doar cuvinte grele, dar am preferat să le păstrez pentru mine, omul din fața mea chiar credea că face o recomandare, împărtăștește cu mine din fericirea lui, dar gândul meu era tot la partenera lui, oare ea știa ce face el? Cum ar fi acceptat ea aceasta?

Un comentariu la „Viața de baron”

Lasă un răspuns