Unde vă sunt banii?

Nu mă enervez prea des, chiar trebuie să faci multe încercări grele și repetate pentru a reuși să mă scoți sărite, dar sunt câteva subiecte care reușesc foarte ușor să dezlănțuiască eroul și demonii din mine. Printre acestea se numără și cele legate de binefacerile comunismului asupra României. Orice despre asta reușește să mă facă să sufăr un atac de cord.

Printre stereotipurile legate de comunism cele mai des întâlnite printre români se numără și ideea că în timpul comunismului toți erau dau afară din casă de bani și nu aveau pe ce să îi cheltuie. Câștigau atât de bine încât ar fi putut să stea numai în vacanțe în Dubai, fără să mai lucreze vreo secundă în restul vieții lor, păcat că nu îi lăsa Ceaușesc să iasă din țară. Dacă e așa cum ne povestesc veteranii comunismului, dacă românii ar fi investit toți banii pe care i-au economisit în comunism am fi ajuns la fel de bogați precum evreii, s-ar fi putut vorbi de o întreagă frăție secretă a bancherilor români și de conspirații întregi s-ar fi țesut în jurul românilor. Iar a investit Ceaușescu și a oprit visul românilor, se pare că pământul a continuat să se învârtă și fără ei.

 

Mereu când aud vreo persoană care zice că o ducea bine din punct de vedere economic în perioada comunistă și se plânge că nu avea pe ce să își cheltuie banii pe care îi câștiga, o întreb unde i-au dispărut banii? A trecut comunismul, banii le-au rămas. Unde sunt toate averile alea ale lor pe care le-au adunat în comunism? Pe ce s-au dus? Le-a mâncat democrația?

 

M-am săturat să tot aud laude la adresa monstruosului regim. Nu înțeleg cum de unii pot aduce atât de multe laude unei perioade negre a istoriei, aceasta a coincis în mod nefericit cu creșterea economică și dezvoltarea industrială, dar cu sacrificii mari în alte planuri. În plus, creșterea s-a realizat într-o perioadă în care întreaga lumea se bucura de avânt, dar acum nu cred că un regim comunist ar putea fi în stare de a produce vreun fel de industrie sau bunăstare economică, cum se așteaptă toți idioții care laudă acest regim. Să ne uităm doar la țările în care acest regim a supraviețuit și unde se află acestea. China este una dintre excepții, dar comunismul are cu totul o altă formă, dar și creșterea lor economică are un preț crunt. Sacrificiile chinezilor sunt nenumărate, ne mirăm de ce sunt atât de ieftine produsele lor, dar e ușor să ai un produs finit cu o mână de lucru aproape gratis, în momentul în care exploatezi copiii, există lagăre de muncă forțată, e normal să faci același papuc care în România are un cost de producție de 40 de lei, să zicem, la jumătate de preț. Nu aducem în discuție calitatea, discutăm ipotetic în cifre.

 

Revenind la iubitorii de comunism, unde le sunt acei mulți bani pe care nu aveau pe ce să îi cheltuie în comunism? Eu m-am săturat să îi întreb, toți dau din umeri și îmi fac semn cu degetul să mă care, de parcă i-aș deranja. Întrebați-i voi și apoi spuneți-mi și mie răspunsul. Anunțați-i că a venit democrația și că au pe ce să își cheltuie toți acei mulți bani. 😀

Lasă un răspuns