Un nou atentat terorist în Ankara

Turcia a fost zguduită în ultimii ani de mai multe atentate teroriste, se pare că acestea sunt departe de a lua sfârșit. Nici nu a trecut o lună de când scriam că un alt atentat a avut loc lângă marele stat major al Turciei.

Ieri seară o altă explozie a avut loc în Ankara, bilanțul până la momentul scrierii articolului fiind de 37 de persoane decedate și 71 de persoane rănite. Atentatul a avut loc în cartierul Kizilay, într-o zonă intens circulată.

 

Până acum atentatul nu a fost revendicat de nicio mișcare teroristă, dar conform informațiilor furnizate de către autoritățile turce pentru presă, suspectate pentru acest atentat sunt grupările kurde, principalul nume vehiculat fiind cel al PKK, Partidul Muncitorilor din Kurdistan, acuzat și de punerea la cale a atentatului de acum aproape o lună.

 

Imagini de la locul atentatului au apărut și s-au răspândit rapid pe Internet, apărând chiar și câteva știri (e drept, e vorba de niște surse puțin credibile) care citează decizia unui tribunal din Turcia care a luat decizia de a sista temporar accesul la rețele de socializare Twitter și Facebook pentru a stopa răspândirea imaginilor de la locul atentatului.

Evoluția Turciei cu etnicii kurzi este tensionată de multă vreme, existând și în prezent conflicte armate în zona de sud a teritoriului turc între armata turcă și mișcările paramilitare kurde. Tensiunile se tot adună, kurzii acționând din ce în ce mai violent la adresa statului turc.

Lasă un răspuns

Un nou atentat terorist în Ankara

Ieri seară capitala Turciei a fost zguduită din nou de către un atentat cu bombă, atentatul fiind soldat cu 28 de persoane decedate și peste 60 de răniți.

Atentatul a vizat marele stat major al Turciei, o mașină-capcană fiind detonată în timp ce un convoi de autobuze militare aștepta la un semafor.

Conform primelor cercetări efectuate de către autoritățile turce, atentatul a fost provocat de către militanții kurzi, neexistând până în acest moment informații clare referitoare la persoanele care au realizat atentatul cu bombă și nefiind făcută nicio revendicare de către vreo grupare teroristă.

 

Conform unor surse din presa internațională (informații neconfirmate de către oficialii turci), cel care a provocat atentatul este un anume Salih Necare, identificat pe baza amprentelor digitatale, acesta făcând parte din imigranții sirieni.

 

Președintele turc Erdogan a pus acest atentat pe seama PKK, Partidul Muncitoresc din Kurdistan, care a fost interzis prin lege în Turcia. De asemeni, Recep Erdogan a lăsat de înțeles prin declarațiile sale că în orice moment s-ar putea să apeleze la un act de ripostă, folosindu-se de argumentul legitimei apărări.

 

Acesta nu este decât un semnal de alarmă privitor la fragilitatea securtității Turciei, atentatul având loc în cartierul în care își au sediul cele mai importante instituții de conducere ale Turciei. Nu este deloc de neglijat o reacție acidă la adresa reprezentanților mișcărilor kurde din Turcia.

Lasă un răspuns