Umberto Eco aberează

Știu, sunt un neica nimeni care scrie pe un blog necunoscut și care nu s-a remarcat prin nimic. Fac imprudența de a comenta despre un om de care a auzit toată lumea, care e lider de opinie, care e reputat, e fondatorul unui domeniu, e premiat, toți îl apreciază. Precizez că știu ce fac și în ce prostie mă bag.

Umberto Eco ne dovedește că nu a murit comunismul și că libertatea de exprimare e scumpă și că dorește să fie exclusivă, nu trebuie să se bucure orice prost de ea. Umberto Eco a declarat recent într-un interviu acordat presei, printre altele, că „Rețelele de socializare dau drept de cuvânt unor legiuni de imbecili care înainte vorbeau numai la bar după un pahar de vin, fără a dăuna colectivității.” (Puteți citi interviul întreg aici.)

Acest domn decredibilizează social media și ne spune pe față că nu dă doi bani pe mediul online. Pentru el tot publicațiile tipărite sunt importante, cică acelea ar avea conținut de calitate și ar propaga înalta cultură. Dezamăgitor, domnul Umberto Eco, imbecilul de mine care poate propaga mesaje prin intermediul social media are acces și la publicarea unor texte în format fizic. Dacă mâine vreau mă pot adresa unei edituri și contra unei sume îmi pot tipări o carte, iar în ea vor fi aceleași imbecilități pe care le-am debitat și pe rețelele de socializare.

Avem și o soluție din partea lui Umberto Eco, ar trebui să fie creată o instituție care să se ocupe cu cenzurarea conținutului de pe Internet, aceasta ar trebui să filtreze conținutul și să oprească hoardele de imbecili.

Dezamăgitor. Se pare că ne e prea bine cu democrația, nu am înțeles din lecția predată de comunism, fascism și nazism. Au fost perioade negre din care se pare că nu numai oamenii simpli nu au înțeles mare lucru, dar și oamenii de știință reputați nu au înțeles prea multe.

Misoneismul e o boală de care nu suferim doar noi românii, se pare. E boala care ne trage în spate și ne oprește evoluția în care ar trebui să ne aflăm. E păcat să vezi că un om atât de important poate face afirmații atât de… aberante. Printre toți imbecilii ăia care până acum își țineau discursurile în fața paharelor de vin din bodegi mai sunt și oameni care transmit mesaje relevante, care îndeamnă la responsabilitate socială, care încearcă să rezolve probleme și se folosesc de rețelele de socializare pentru a își răspândi mesajele.

Ne e prea bine cu libertatea, parcă e mai frumos să fim dominați, suprimați și să decidă alții în locul nostru, nu?

Lasă un răspuns