Trezirea la realitate

Un nou subiect își face loc printre subiectele discutate mai peste tot în presa românească, niște nesimțiți de la un post de televiziune britanic au avut curajul de a vorbi urât despre niște români de-ai noștri în cadrul unui documentar. Trei români în documentar, nici unul dintre ei vreun intelectual sau vreun om de vază, care să ne stârnească și să ne alimenteze sentimetul de mândrie, așa cum ne-am fi așteptam noi, ăia care suntem mândri că suntem români, vorba cuiva în urmă cu vreo câteva luni.

Ne enervăm degeaba, știm bine că părerea britanicilor despre noi, ca popor, nu este cea mai bună, iar acest documentar nu ar fi ajutat în niciun fel schimbarea opiniei lor despre noi. Acum sigur veți spune că va duce la înrăutățirea ei, ne vor crede și mai dăunători monarhiei lor preaiubite, le vom prăda minunăția de țară și îi vom împânzi cu cerșetori.

Reacții din partea premierului, din partea ambasadorului, din partea a nu știu câte instituții. E jignitor, am fost făcuți praf, să le fie rușine.

În spatele acestui documentar stă realitatea cruntă, pe care nu suntem în stare să ne-o asumăm. Nu avem de ce să negăm existența acelor cazuri în Marea Britanie și în alte țări, e drept, nu e cazul să generalizăm, dar nici negarea existenței unor oameni aflați în dificultate nu este o soluție. Ar fi timpul să ne trezim la realitate și să trecem peste anumite frustrări și să învățăm ceva și de această dată, mai avem foarte multe de învățat, iar acest documentar vine în ajutorul nostru, nu trebuie văzut nici ca un inamic, dar nici drept cel mai bun prieten, mai bine o palmă, un șut, un duș rece.

Lasă un răspuns