Transcendence (2014)

În Transcendence: Viața după moarte este prezentată ideea de încercare a savantului Will Caster de a aduce inteligența artificială la un nivel superior. Descoperirile și munca sa sunt apreciate de către colegii de breaslă, dar acestea stârnesc reacții de împotrivire din partea unor grupuri anti-tehnologie. Transcendece 2014

Transcendence (2014) prezintă într-un mod interesant relația dintre tehnologie și umanitate. În film este prezentat momentul în care tehnologia, creație umană, se întoarce împotriva omului și ajunge să îl domine.

Transcendence: Viața după moarte este un film care îmbină mai multe genuri, printre care: science-fiction, dramă și mister.

Filmul Transcendence are o distribuție plină de nume mari, dar mulți dintre actori nu sunt potriviți pentru rolurile pe care le joacă, Johnny Depp este William Caster, un cercetător al inteligenței artificiale, Rebecca Hall joacă rolul lui Evelyn Caster, soția lui Will Caster și savantă, Cillian Murphy este Donald Buchanan, un agent al FBI, iar Morgan Freeman joacă rolul lui Joseph Tagger, un vechi prieten al Evelinei Caster și agent FBI. Niciunul dintre actori nu iese în evidență prin interpretare în acest film, spre exemplu Depp nu are nimic de a face cu un savant, iar Freeman pare un actor banal, poate chiar începător. Freeman ar fi intrat mai bine în rolul lui Will Caster, l-aș fi văzut mult mai bine drept un om care să conducă lumea dintr-un supercomputer. Ceea ce se poate spune despre distribuția filmului este că se vede că a fost aleasă cu grijă pentru a atrage cât mai mulți urmăritori, ai spune că atâtea nume mari nu au cum să se reunească într-un film prost. E drept, ideea și scenariul filmului nu sunt rele, dar jocul actoricesc nu este tocmai un punct forte al filmului, mai ales având în vedere numele mari care joacă în film.

 

 

Filmul se rotește în jurul ideii cercetătorului Will Caster de a crea cu ajutorul tehnologiei o formă de inteligență artificială, care să reproducă fidel conștiința și sufletul omului, să fie capabilă să simtă emoții. Acțiunea este declanșată tocmai de către grupul anti-tehnologie, un activist împușcându-l cu un glonț otrăvit, care îl va aduce tot mai aproape de moarte. Evelyn, soția sa, împreună cu Paul, cel mai bun prieten al lui Will, reușesc să scaneze conștiința lui Will Caster și să o uploadeze într-un computer. Noul Will cere să fie conectat la Internet pentru a se putea dezvolta, cerându-i lui Evelyn o putere de calcul cât mai mare, dar și o sursă de energie mai puternică. Acesta îi oferă mijloacele financiare pentru a face acest lucru, construind într-un oraș izolat un câmp de panouri solare și un datacenter care să îi permită noului Will să se dezvolte.

Deși Will reușește repede să progreseze, poate vindeca oameni, face operații care păreau imposibile până atunci, oamenii de știință își pun întrebarea dacă acesta poate face diferența dintre bine și rău și se tem că acesta, fiind o formă de conștiință colectivă, controlând toate computerele din lume, va reuși în fine să îi facă pe oameni să fie conduși în totalitate de tehnologie. Oamenii încearcă să se lupte cu Will, să îl distrugă, dar acesta nu le răspunde la fel, doar le oprește atacurile, în fine, acesta sacrificându-se la insistențele oamenilor, sfârșitul filmului prezentând într-o formă interesantă dorințele lui Will.

 

Un rol important în povestea filmului este jucat de Evelyn, ea fiind femeia eroină, singura care poate controla inteligența artificială. Ea este cea care se sacrifică și se infestează cu un virus pentru a salva omenirea de răul pe care noua tehnologie l-ar putea produce. În final, deși prea târziu, ea descoperă că Will era bine intenționat și dorea să ajute pământul, nu să îl distrugă precum credeau oamenii, dar era prea târziu pentru a mai da înapoi. De asemeni, nu trebuie scăpată din vedere relația de iubire dintre Evelyn și Will și modul în care aceasta evoluează.

 

Transcendence este o poveste care te lasă pe gânduri, te pune să cumpănești relația dintre tehnologie și oameni, nu îți oferă decât o posibilă pistă și finalul filmului te lasă puțin în aer, poate ai vrea să vezi cum ar fi evoluat Will dacă nu ar fi fost virusat, cum ar fi ajuns omenirea dacă Will și-ar fi dus planurile la îndeplinire.

 

 

 

Sursa foto: transcendencemovie.com

Lasă un răspuns