Tragicul zbor MH17

Joi, 17 iulie 2014, un zbor aparținând Malaysia Airlines s-a prăbușit în zona frontierei dintre Rusia și Ucraina, zdruncinată de confruntări militare în ultima perioadă. Cauza prăbușirii este o rachetă apărută de nu se știe unde, lansată de… nu se știe exact cine.

Cert este că avionul a fost lovit de căre o rachetă lansată de către un „Buk”, lansator rusesc de rachete, cunoscut și sub numele de „Ursul Grizzly”, care se găsește atât în dotarea armatelor ucrainene, cât și în a celor separatiste. Ucrainenii dau vina pe separatiști, separatiștii dau vina pe ucraineni. Nimeni nu își asumă răspunderea pentru lansarea rachetei, dar se știe sigur că aproape 300 de oameni au plătit cu prețul vieții prostia lor. După acest episod este clar că atât Ucraina, cât și Rusia își pierd din imagine la nivel internațional, deja prejudiciată de conflictele repetate din ultimii ani.

MH17 - zborul morții

După privirea aruncată în presa internațională, care citează diverși analiști politici și militari americani și britanici, vina cade asupra Rusiei și asupra grupărilor ucrainene proruse. E aproape inevitabil ca în urma acestui tragic episod să cadă din nou o cortină de fier, ceea ce e firesc, pentru a fi evitate pe viitor apariția unor cazuri asemănătoare.

 

Rușii, indolenți, ca întotdeauna, dau declarații își declină răspunderea, arată că nu prea le pasă de prăbușirea avionului, alftel spus. În schimb, Mediafax îl citează pe premierul Canadei, care afirmă că deși nu există încă o analiză în urma căreia să se poată găsi vinovații și condamnă ocuparea ilegală de către ruși a Ucrainei și susținerea oferită de ruși separatiștilor. Atitudinea premierului Canadei este de apreciat, precum și curajul pe care acesta l-a avut. știind că rușii sunt belicoși și nu își recunosc niciodată răspunderea, deși sunt clar vinovați.

 

Ironia sorții, zborul MH17 a zburat pentru prima dată pe 17 iulie 1997, iar în ziua în care s-a prăbușit se împlineau 17 ani de când a zburat pentru prima dată.

 

Tragedia prăbușirii acestui avion este și mai mare pentru malaezieni, marcând a doua tragedie din acest an, după ce zborul MH370, care a decolat de pe aeroportul din Kuala Lumpur, a dispărut deasupra Oceanului Indian pe data de 8 martie, nici în acest moment necunoscându-se cauza dispariției și locul în care se găsește epava avionului, presupunând că acesta s-a prăbușit. Familiile celor care se aflau în zborul MH370 nu au primit nicio explicație, nimeni nu știe nimic, povestea apropiindu-se de teoria conspirației, având în vedere tehnologia de care dispun autoritățile în ziua de azi.

 

În urma tragediei zborului MH17 relațiile internaționale se tensionează din nou, reacțiile puterilor vestice condamnând atitudinea Rusiei față de acest accident, cu atât mai mult cu cât rușii par vinovați de prăbușirea avionului.

 

Este inexplicabil, nu există scuze, nimeni nu poate recurge la așa ceva, ar trebuie să ne punem întrebări serioase și să încercăm să ne imaginăm încotro se îndreaptă relațiile internaționale în acest moment. Un conflict diplomatic este iminent, dar niciunul militar nu este imposibil.

 

UPDATE:

Pe Internet au apărut niște înregistrări în care sunt surprinse discuțiile dintre liderii grupărilor pro-ruse din Ucraina. Le puteți urmări mai jos:

Lasă un răspuns