Tragedie sau nu?

Din nou, pe scurt, despre presă, mai exact despre o persoană din breasla presei care a sfârști în mod tragic, cel puțin așa redau diversele surse din presă. E vorba de o jurnalistă care se îndrepta în perioada sărbătorilor către casă și a murit în urma unui accident de mașină.

Până aici datele problemei sunt clar și nimic nu pare în neregulă, dar se uită detalii de fundal care ar schimba puțin abordarea asupra acestei situații, acea persoană conducea cu mult peste limita legală (avea aproape 150 de kilometri la oră). Puține ziare sunt cele care au îndrăznit să ridice problema în acest fel și să adauge și aceste detalii pe lângă cele normale, firești, reale, despre profesionalismul persoanei care a murit.

Ah, da, încă ceva. Nu vreau să par Gică Contra sau să fiu avocatul diavolului, dar profesia (să nu zic meseria, unii din breaslă se ofuscă dacă sunt numiți așa) de jurnalist implică prin funcțiile sale de bază, pe lângă cea de informare, și una formatoare: fie că e vorba de opinii sau de orice altceva, jurnalistul este formator și trebuie să se comporte ca un model. Revenind, persoana care a fost implicată în așa-numita tragedie era în fruntea departamentului social al unei televiziuni, cu atât mai mult rolul ei de model era mai pregnant.

În plus, înainte de a ne exprima și a aprecia o tragedie, trebuie să mai vedem și o altă dimensiune a accidentului, rularea cu o asemenea viteză pe o stradă publică nu constituie altceva decât o amenințare la adresa celorlalți din jur, dacă în urma acestei inconștiențe mai mureau și alți oameni?

 

Să fim mai rezervați, totuși, și să renunțăm la a ne exprima în termeni de „tragedie” înainte de a cunoaște toate aspectele, chiar dacă în cazul acesta jurnaliștii au făcut asta doar pentru că era vorbă de o persoană din branșa lor. Asta nu o absolvă de nicio vină.

Lasă un răspuns