Tot mai aproape de Brexit

Dacă până nu demult problema Uniunii Europene era Grecia și se vorbea de un posibil Grexit, ca o sancțiune prin care să fie pedepsită și remediate într-un fel problemele cauzate de către oficialii greci, acum Marea Britanie se află în negocieri cu înalții Uniunii Europene și propune o serie de reforme, în cazul neadoptării acestora amenințând cu ieșirea din Uniunea Europeană.

Altfel spus, UE va aproba cererile Marii Britanii sau se va ajunge la Brexit, printre „revendicările” Marii Britanii sunt cereri legate de problema imigranților (respectiv gestionarea mai bună a acesteia și limitarea ei), reducerea diferențelor dintre statele din afara zonei Euro și cele din zona Euro (cele din afara zonei Euro beneficiind de o serie de avantaje), aducând în discuție competitivitatea drept criteriu de departajare dintre state, iar o altă problemă, dintre cele mai importante aduse de către oficialii britanici în cadrul discuțiilor cu Bruxelles este legată de suveranitatea statelor membre ale Uniunii Europene, cerând restabilirea suveranității țărilor. O altă problemă adusă în discuție de către britanici, legată tot de „chestiunea migrației”, e reducerea și chiar neacordarea de ajutoare sociale migranților (ca un afront direct la adresa celor care vin din statele Europei de Est).

 

Deși este deschis negocierilor, prevăd că Bruxelles-ul nu va accepta revendicările Marii Britanii, unele dintre ele atacând în mod direct chiar fundamentele care au stat la baza constituirii Uniunii Europene. Totuși, Brexit este o situație pe care nu și-o dorește nimeni, o astfel de situație aducând o serie de mari pierderi spațiului UE.

Momentan nu s-a ajuns la un acord între părți, deși discuțiile sunt în curs de ieri. Uniunea Europeană se află într-o situație de criză potențială, orice mișcare greșită putând conduce la Brexit. Cu siguranță, Marea Britanie nu va lua o astfel de decizie extremă, având în vedere și câștigurile pe care le are ca stat membru al Uniunii Europene. Trebuie la mijloc interesele din interiorul statului englez, respectiv exploatarea acestor discuții cu Bruxelles în scopul creșterii cotelor anumitor partide care susține idei antieuropene, idei care sunt tot mai răspândite în rândul electoratului englez.

Lasă un răspuns