Este de prisos să discutăm despre avantajele unui garaj, este clar că un garaj prelungește durata de viață a mașinii și previne apariția ruginei. Astăzi vom discuta puțin despre tipurile de garaje pentru care puteți, respectiv câteva avantaje și dezavantaje pentru fiecare tip de garaj.
Ca să știți despre ce discutăm, garajele pot fi: atașate casei, construite la subsolul casei și detașate de casă. Fiecare tip are anumite avantaje și dezavantaje de care trebuie să țineți cont înainte de a opta pentru anumit tip de garaj, așa că o luăm sistematic și prezentăm fiecare tip pe rând.
Garajul detașat de casă
Garajul detașat de casă este cel mai potrivit atunci când aveți deja o locuință construită și nu doriți să îi stricați designul prin construirea garajului. Totuși, un garaj detașat este ideal dacă aveți la dispoziție un spațiu foarte mare, o curte mare. Marele dezavantaj al garajului detașat este faptul că necesită construirea unei căi de acces separate, iar iarna ar putea exista problem cu deszăpezirea dacă ninge prea mult. Totuși, de această problemă nu se scapă în totalitate nici în cazul unui garaj atașat de casa.
Avantajele unui garaj detașat de casă este că scăpați de mirosurile de combustibil sau de alte substanțe utilizate la întreținerea mașinii care, inevitabil, intră în casă, chiar dacă există o intrare din garaj în casă sau nu. Oricât de bună ar fi ușa garajului, tot e nevoie ca din când în când să se aerisească, iar uneori mirosurile din garaj sunt deranjante.
Garajul atașat de casă
Garajul atașat de casă este cea mai bună soluție atunci când reușiți să îl integrați perefect în designul casei sau atunci când spațiul nu vă permite să faceți o cosntrucție separată. De asemeni, un garaj atașat de casă vă permite să transformați garajul într-un spațiu de depozitare, cu atât mai util cu cât aveți intrare directă din garaj în casă. Un garaj mare, atașat casei, poate fi transformat foarte ușor într-un spațiu locuibil. În alte țări, mai rar în România, în garaj bărbații își construiesc un fel de „peșteră” doar a lor, unde își construiesc o mică oază de relaxare, de multe ori un loc bun de întâlnire cu prietenii. Acest lucru este posibil și în cazul unui garaj detașat, dar, spre exemplu, este mult mai ușor de trecut din casă spre garaj când este foarte cald afară, când este ger sau când plouă. Tocmai acesta este cel mai mare avantaj al garajului integrat în casă. În garaj puteți pune câteva scaune, o masă, eventual un televizor și vă puteți retrage cu prietenii să vă uitați la un meci și să beți o bere. Să nu uităm, un frigider e esențial.
Garaj la subsol
Un alt tip de garaj este cel construit la subsolul casei. Bineînțeles, avantajul acestuia este că economisiți spațiu, dar cel mai mare dezavantaj este faptul că ploile vă pot inunda garajul și că trebuie să gândiți un sistem de scurgere a apei pentru a evita infiltrarea apei în garaj. Un alt dezavantaj este rampa prin care se face accesul în garaj. În primul rând, aceasta implică un cost foarte mare de construcție, fiind necesare materiale de calitate, iar calea de acces trebuie construită din materiale antiaderente pentru a nu avea probleme la intrare sau ieșire pe timpul iernii. În al doilea rând, un garaj construit în subteran necesită costuri mai mari de întreținere, precum cele de încălzire, dar este necesar și controlul umidității pentru a oferi condițiile optime pentru depozitarea mașinii.
Marele avantaj al garajului construit la subsolul casei este tocmai faptul că accesul din casa se face foarte ușor, de asemeni, depozitarea în acest garaj este mai ușoară, în comparație cu garajul detașat de casă.
Rămâne la alegerea dumneavoastră pentru ce tip de garaj veți opta. Luați în calcul toate criteriile prezentate mai sus și veți face alegerea potrivită, suntem siguri!