Ceasurile sunt un accesoriu indispensabil, fără de care este greu să fii elegant. Chiar dacă ești la un eveniment și trebuie să fii elegant, chiar dacă natura serviciului tău te obligă să fii îmbrăcat elegant, trebuie să porți un ceas pentru a-ți completa ținuta.
Oricât de elegant ai fi, dacă nu ai un ceas, s-ar putea să pari ciudat, să pară că ceva îți lipsește. Totuși, mai există o problemă. Degeaba ai un ceas dacă nu l-ai ales bine. Există o tipologie a ceasurilor, iar fiecare ceas are un anumit tip de îmbrăcăminte cu care se asortează foarte bine.
Astăzi vă vom prezenta tipurile de ceasuri. Nu are legătură cu eleganța, este mai mult despre partea tehnică a cesurilor, dar cu siguranță vă sunt de folos și aceste informații în momentul în care vă alegeți un ceas.
Există 3 mari tipuri de ceasuri:
- electronice
- mecanice
- electro-mecanice
Ceasurile electronice sunt cele care se bazează pe Quartz. Sunt recunoscute și apreciate drept cele mai precise ceasuri, fiind și unele dintre cele mai ieftine, în comparație cu ceasurile mecanice sau electro-mecanice, tocmai de aceea aceste ceasuri au numeroase aplicații, fiind folosite și la ceasurile telefoanelor sau cele ale calculatoarelor. Totuși, trebuie să știți că simplitatea ceasurilor cu Quartz aduce cu sine un slab interes din partea celor pasionați de orologie, mulți ignorându-le în detrimentul altor tipuri de ceasuri.
Ceasurile mecanice sunt cele care sunt formate din rotițe, arcuri, came etc., semănând cu niște mici laboratoare care dau ora exactă. Ce-a lungul timpului ceasurile mecanice au evoluat, nu atât în ceea ce privește mecanismele, rămase aproape neschimbat, ci în ceea ce privește materialele din care sunt construite piesele. Aceste modificări au dus și îmbunătățiri atunci când vorbim despre precizia ceasurilor. Dacă cu mulți ani în urmă era posibil ca un ceas mecanic să rămână în urmă cu 4-5 minute, chiar dacă mecanismele îi erau alimentate cu energie, în ziua de astăzi, datorită inovațiilor și îmbunătățirilor aduse, acest lucru este aproape imposibil. Ceea ce trebuie să mai știți despre aceste ceasuri mecanice este că se împart în două mari categorii, în funcție de modul în care procură energia necesară funcționării mecanismelor: cu întoarcere manuală sau automatice. Ceasurile mecanice cu întoarcere manuală sunt cele alimentate cu energia obținută prin rotirea cheiței sau cadranului, în timp ce ceasurile automatice își obțin energia automat din mișcarea mâinii posesorului, fiind de ajuns să îl porți pentru a își obține energia.
Ceasurile electro-mecanice sunt un hibrid între cele mecanismele electronice și cele mecanice, fiecare mecanism ocupându-se de o parte procesul de măsurare a timpului.
Acum, că v-am prezentat toate cele trei mari tipuri de ceasuri, ceasuri mecanice, ceasuri electronice și ceasuri electro-mecanice, nu vă rămâne decât să alegeți mecanismul potrivit pentru ceasul dumneavoastră.
Recomandarea noastră este să căutați reduceri ceasuri, deoarece acestea se găsesc foarte des și sunt foarte avantajoase, uneori ajungând până la 70-80%, ceea ce e destul de bine atunci când vorbim despre un ceas scump, produs de către o marcă reputată.