Tipuri de cabluri de fibră optică

tipuri de cabluri de fibra optica

Toate cablurile de fibră optică au unele caracteristici comune. Acestea includ manta diferită de plastic care protejează fibra, de la acoperirea tampon a fibrei până la mantaua exterioară. Toate cablurile includ niște factori de rezistență.

Cablurile mai mari, cu mai multe fibre optice au de obicei o tijă din fibră de sticlă la mijloc pentru a avea mai multe rezistență și forță și pentru a limita raza de îndoire. Iată câteva tipuri de cabluri standard astfel încât veți putea identifica mai bine tipul de cablu pe care îl oferă un anumit producător.

1. Cabluri fibră optică simplex. Sunt cu una sau două fibre optice, strânse bine, cu putere Kevlar și căptușite cu manta. Mantaua este de obicei de 3 mm (adică 1.8 inch) în diametru. Mai sunt cablurile tip zipcord care sunt de fapt două cabluri simplex alăturate. Se folosesc mai ales pentru aplicatii path cord si backplane, iar cele zipcord pot fi utilizate si pentru conexiuni desktop.

2. Cabluri fibră optică de distribuție. Acestea conțin mai multe fibre optice dublu-tampon și au o manta cu Kevlar sau sunt cu tijă din fibră de sticlă. Aceste cabluri au dimensiuni reduse și se utilizează pentru aplicații mici. Fibrele dublu tampon pot fi consolidate în mod individual sau în interiorul unui patch panel sau o cutie de joncțiune.

3. Cabluri tip breakout. Sunt realizate din mai multe cabluri de fibra optica simplex grupate. Au un aspect rezistent, robust. Sunt mai mari și mai scumpe decât primele tipuri de cabluri. Se utilizează pentru conducte, instalații în coloană sau aplicații plen. Deoarece fiecare fibra optica este întărită în mod individual, acest design permite realizarea unor terminații rapide la conectori. Aceste cabluri pot fi mai economice în situatia în care numărul de fibre nu este prea mare și distanțele nu sunt prea lungi, pentru că necesită mult mai puțină muncă pentru a realiza terminațiile.

4. Cabluri fibră optică de tuburi. Acestea sunt compuse din mai multe fibre optice care împreună se regăsesc în interiorul unui tub mic de plastic, care la rândul său este înfășurat în jurul unei mantale, oferind un cablu cu un număr mare de fibre optice. Aceste cabluri sunt ideale pentru aplicații în exterior pentru că protejează mai bine fibra optică din interiorul cablurilor. Se pot utiliza cu succes în conducte sau pot fi inserate direct în pământ sau în mediu aerian. Având în vedere că fibrele optice au doar un strat subțire de tampon, acestea trebuie manipulate cu mai multă grijă și protejate pentru a nu se deteriora.

Lasă un răspuns