Timbrul de mediu încurajează achiziționarea de automobile vechi

Așa cum știm cu toții, ieri, 16 martie 2013, a intrat în vigoare taxa care înlocuiește vechea taxă auto, timbrul de mediu, o nouă taxă impusă celor ce își achiziționează o mașină. Dacă vechea taxă auto a stârnit multe controverse, fiind impusă în perioada în care era la guvernare Călin Popescu Tăriceanu, noul timbru de mediu a stârnit mai multe controverse decât vechea taxă auto la momentul lansării.

În primul rând, timbrul de mediu încă are o formulă ambiguă și șoferii nu au fost înștiințați cu exactitate despre algoritmul de calculare al timbrului de mediu, deocamdată nimeni nu știe exact cât trebuie să plătească, știind doar o sumă aproximativă. Se știe doar că pentru mașinile Euro 3, Euro 4 și Euro 5 se ia în considerare nivelul emisiilor de noxe, iar pentru mașinile cu normă de poluare non-euro, Euro 1 și Euro 2 nu se ia în calcul nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră.

În al doilea rând, o altă reglementare impusă de această lege, reglementare considerată de către posesorii de autoturisme aberantă, este diferențierea făcută între mașinile diesel și pe benzină la normele de poluare Euro 3 și Euro 4. Mai mulți șoferi au început de o lună și ceva să strângă semnături într-o petiție pe care doresc să o înainteze Guvernului României pentru a modifica timbrul de mediu și pentru a-i aduce modificări ce vor fi favorabile ambelor părți – atât șoferilor, cât și statului. În acest moment au semnat petiția aproximativ 2500 de șoferi, petiția putând fi semnată în continuare de către doritori. Așa cum spuneam, diferențierea făcută între autoturismele diesel și pe benzină Euro 3 și Euro 4 constă în faptul că mașinile echipate cu motoare diesel vor fi taxate suplimentar față de cele echipate cu motoare pe benzină pentru că emisiile poluante sunt mai mari.

Acestea două sunt principalele nemulțumiri ale șoferilor, dar acestora se alătură și altele. Toate nemulțumirile la un loc ar putea duce la concluzia că timbrul de mediu încurajează achiziționarea de automobile vechi cu normă de poluare mai mică de Euro 3. Deja, conform unor informații neoficiale, în primul trimestru al acestui an a crescut numărul de automobile vechi înmatriculate, acesta fiind un semn care ar putea arăta evoluția pieței auto în viitor. O altă dovadă a creșterii căutării de autoturisme vechi este numărul de anunțuri de scoatere la vânzare a acestor automobile pe siteurile profilate pe acest domeniu, precum Autovit.ro, Auto.ro și Autodel.ro.

Lasă un răspuns