Taxa pe băuturile răcoritoare cu zahăr

Dacă unii români sunt supărați pentru că a fost adoptată și a intrat în vigoare legea prin care e interzis fumatul în spațiile publice deschise, în Marea Britanie se discută despre introducerea unei taxe pe băuturile răcoritatoare care conțin zahăr.

În lupta împotriva obezității politicienii britanici au inițiat un proiect de lege prin care propun introducerea unei taxe pentru băuturile, iar aceasta va varia în funcție de conținutul de zahăr al acestora.

Primele calcule apărute în presă asupra acestei taxe nu sunt deloc optimiste, de exemplu, taxa pentru un litru de băutură cu un conținut ridicat de zahăr va fi în jur de 24 de penny, adică 1,35 de lei. Gândul introducerii acestei taxe îi bântuie atât pe consumatorii de sucuri, impactul fiind resimțit în buzunarele lor, în timp ce producătorii insistă și ei asupra efectelor economice ale acestei legi, în special pe creșterea costului de producție.

 

Deși se discută de câțiva ani introducerea acestei legi, acum se discută și mai serios și mulți se tem că această lege s-ar putea să fie adoptată.

 

Asta ne mai trebuia, poate aud și politicienii români de ideea britanicilor de a impune o acciză și pe băuturi în funcție de conținutul acestora de zahăr, că s-ar putea să ne mai pricopsim cu vreo taxă nouă în curând. :))

Lasă un răspuns