SUA își crește de 4 ori bugetul pentru apărarea Europei Centrale și de Est

Printre informații legate de un posibil Brexit și de eșecul lui Trump în cadrul alegerilor din Iowa, își fac loc și informații legate de declarațiile președintelui Americii, Barack Obama, care readuce în atenția opiniei publice problema Rusiei, propunând creșterea de 4 ori a bugetului alocat pentru apărarea Europei Centrale și de Est.

În această zonă este inclusă și România. Conform declarațiilor oficialilor americani, până în anul viitor se urmărește mărirea de 4 ori a sumei alocate de către Statele Unite ale Americii pentru apărarea statelor europene care se află în apropierea Rusiei, suma alocată ajungând la 3,4 miliarde de dolari. Banii vor fi cheltuiți pentru achiziționarea de armament și de echipament strategic care va fi depozitat pe teritoriul acestor state, dar și de forțe militare suplimentare ce vor fi detașate pe teritoriul acestor state. Pe lângă România, sub incidența acestei măsuri se mai numără și statele baltice și Ungaria. Conform unuia dintre oficialii americani care a participat în cadrul conferinței de presă în care a fost anunțată măsura cvadruplării bugetului alocat statelor est și central europene, această măsură este considerată drept o „consolidarea a pietrei de temelie a pactului NATO”.

 

Fortificarea militară a zonei europene de la granița cu Rusia urmărește stoparea extinderii Rusiei și scăderea posibilității de generarea a unor zone de conflict la granițele cu aceste state (care au drept scop, adesea, tocmai destabilizarea politică și economică a acestor state). Cel mai bun exemplu vine din cadrul Ucrainei, SUA urmărind tocmai evitarea creării unui predent din situația în care s-a aflat Ucraina. (Deși ceea ce s-a întâmplat acolo nu a putut fi atribuit în mod direct Rusiei, în zonă acționând grupări și forțe paramilitare, independente de statul rus, deși s-a dovedit că Putin & co. s-au ocupat de finanțarea acestora în mai multe rânduri.)

 

Implicarea României în cadrul acestui plan al americanilor tensionează relațiile dintre statul român și statul rus, deja fragile, intrând din nou în discuție relațiile de ordin economic (în special dintre România și Rusia), iar în subsidiar, de relația pe care Rusia o are cu Republica Moldova, relație exploatată în mod intenționat de Putin în scopul fragilizării relațiilor cu UE, dar și cu România. De mult timp nu au mai fost raportate situații excepționale în zonă, dar oricând ne putem aștepta la surprize din partea rușilor.

Lasă un răspuns