SUA, „Noua Elveție”

Elveția a fost renumită până nu demult pentru paradisul fiscal, fiind numită adeseori drept țară a devalizatorilor și paradis fiscal al escrocilor. Odată cu acceptarea de către Elveția a unor reglementări privind sistemul bancar și mai ales privind secretul bancar, reputația Elveției printre escrocii care își depuneau banii în Elveția a scăzut.

 

Publicația Bloomberg a publicat recent un articol prin care explică cum Statele Unite ale Americii au ajuns să înlocuiască rolul Elveției de „paradis fiscal”, ajungându-se chiar la desemnarea SUA ca „Noua Elveție”. Cei care aveau depozite bancare până acum în alte state care aveau o legislație fiscală relaxată, precum Elveția, Bahamas sau Vigin Islands, acum preferă să își mute banii în America, unde acum se bucură de o mai bună protecție.

 

Ironia face că Statele Unite ale Americii au jucat un rol foarte important în modificarea legislației care reglementa sistemul bancar elvețian, făcând presiuni repetate de-a lungul timpului asupra statului elvețian pentru scăderea gradului de confidențialitate pentru conturile offshore. Bizar este că acum tocmai SUA a luat locul Elveției și tot mai mulți preferă să își mute averile în SUA pentru a fugi de autoritățile statelor din care provin (fiind adeseori vorba de bani realizați prin mijloace ilegale).

 

În spatele acestei schimbări de situație, de răsturnare chiar am putea spune, stau și idei ce țin de teoria conspirației (vezi aici idei de acest gen), mulți afirmând că Statele Unite ale Americii au realizat toate aceste mutări cu scopul intenționat de a atrage acești bani „murdari” pe teritoriul. Vorbim de un paradox, în timp ce autoritățile internaționale americane au militat pentru înăsprirea legislației privind sistemele bancare din întreaga lume, în SUA legislația a fost transformată într-una mult mai permisivă. Deși nu sunt adeptul conspirațiilor, nu pot trece cu vederea modul în care toate aceste lucruri concordă, nefiind vorba tocmai de ceva întâmplător.

Lasă un răspuns