Studenții vor 25%

Studenții din România sunt foarte nemulțumiți de faptul că nu sunt luați în seamă și nu au un cuvânt de spus în alegerea rectorului, așa că au încercat prin toate mijloacele pe care le aveau la dispoziție să obțină un procent de 25%.

Totul Ok până aici, democrație, cum s-ar spune. Au încercat atât pe căi pașnice (dezbateri, consultații etc), dar și prin căi mai puțin pașnice, precum ocuparea unor săli din universități.

Ajungem la punctul sensibil, studenții care au participat în cadrul acestor proteste. Este de ajuns să observ, ca student, colegii și persoanele care au pledat drept activiste și și-au cerut drepturile: cei mai mari junkiști i-am văzut în prima linie, urlând. Ar fi fost interesant să îi întrebăm pe protestatari câți dintre ei sunt integraliști, să vedem ce note au luat în ultimele sesiuni. O reală provocare, poate vom afla și legătura dintre performanțele școlare și activismul social, poate am pornit cu niște prejudecăți, dar nu sunt tocmai nejustificate, pot enumera cel puțin 5 persoane care au participat în cadrul „occupy-ului” prin care cereau 25% și se încadrează foarte bine în condițiile enumerate mai înainte.

Să fim serioși, oricât am încerca să ne dăm democrați, încă suntem un sistem închis, cu reminiscențe serioase din perioada comunistă, iar în mediul universitar se resimt foarte bine acestea. În joc este o funcție de conducere, la mijloc sunt tot felul de interese, iar studenții încă nu sunt destul de importanți în sistem, iar asta se reflectă în mod direct în procentul pe care îl au alocat pentru alegerea rectorului.

Protestele s-au terminat, se așteaptă rezultatele. Dezbaterea rămâne deschisă, alocarea unui asemenea procent este aproape imposibilă, au fost acceptați o serie dintre studenții protestatari la dezbaterile privind adoptarea unei noi legi a învățământului, dar nimeni nu promite nimic concret.

Lasă un răspuns