Știință fără apartenență politică?

Poate în ultimul timp am exagerat scriind mai mult despre subiecte politice pe Mas Tun și am reușit să schimb, oarecum, subiectele tratate pe acest blog, părând un blog de politică, mai mult decât orice altceva. 🙂

S-ar putea crede că sunt un înfocat om al politicii, poate vreun susținător al vreunui babuin. Nu, nu susțin pe nimeni! Poate am o afinitate pentru politică, dar aceasta izvorăște mai mult din efectele pe care aceasta le are asupra societății. De aici și până la tragerea unor alte concluzii legate de mine e cale lungă, dar aceasta e o altă discuție.

Cert este că am și alte interese, iar printre acestea se numără și cunoașterea științifică. Urmăresc un domeniu, încerc să devin cât mai bun în el și, obligatoriu, urmăresc activitatea marilor nume din domeniu. Zilele trecute mă interesam de un anumit domn din domeniul pe care îl urmăresc, un om important despre care a auzit aproape toată lumea dacă se uită pe la TV sau citește presa. Nu ai cum să nu auzi numele lui, chiar să îi știi numele și să asociezi automat domeniul în care activează cu numele său.

 

Acum să vă spun partea dezamăgitoare. Citesc un articol scris de el. Totul pare în regulă, dar tenta politică mă face să îmi pun întrebări legate de apartenența sa la un anumit partid. Ciudat, îl urmăresc pe acest om de ani buni, dar niciodată nu am fost interesat să aflu orientarea sa politică, m-am gândit că fiind om de știință este imparțial și nu are o apartenență politică clar delimitată. Am aflat repede că m-am înșela amarnic și omul de știință pe care îl consideram unul dintre cei mai buni din domeniu este membru activ al unui partid mizerabil. Subliniez, membru activ, prezent la manifestații importante alături de nume mari.

 

Am o întrebare pentru voi, greșesc dacă mă aștept de la un om de știință imparțialitate politică? Nu cumva așa ar trebui să arate un om de știință? Dacă el e membru al unui partid, cum mai poate fi neutru în demersul său de cunoaștere științifică dacă o parte din el înclină spre un anumit partid?

Sunt un idealist, cer prea mult de la un om de știință? E normal așa ceva, vă întreb și pe voi? 🙂

 

NB: Imaginea este un sugestivă, respectivul om nu are nicio legătură cu individul despre care am scris eu.

NB2: Prefer să nu dau nume, nici de oameni de știință, nici de partide, nici de științe. Prefer să vă întreb pe voi, mai bine. Vreau răspunsuri cât mai bune și obiective. Nu vreau ca părerile să vă fie influențate de aceste nume.

Lasă un răspuns