Statul la coadă, o pasiune

Comunismul a lăsat cicatrici adânci în mentalul colectiv românesc, iar una dintre aceste cicatrici sunt cozile. Istoria cozilor serioase pornește de la introducerea raționalizării alimentelor în România, dar aceasta e o poveste lungă tare.

Recent discutam cu o cunoștință care trebuia să își reînnoiască polița de asigurare CASCO și îmi spunea că a stat la o coadă lungă. Povestea nu e simplă deloc, el are un broker de asigurări preferat, nu merge nimeni în afară de acesta, iar se pare că exact în situația lui sunt alte câteva zeci sau sute de persoane, așa se ajunge la formarea de cozi.

Am insistat în mod intenționat pe acest subiect și l-am iscodit, în speranța că va începe să îmi povestească și de alte cozi la care a stat, nu doar la cea de la agenția de brokeraj pentru a-și plăti CASCO-ul. Nu a durat mult și mi-a zis și alte povești. L-am întrebat repede de ce nu încearcă să plătească totul în mediul online, unde e mult mai simplu, câteva clickuri, câteva taste apăsate și totul e rezolvat, fără certuri, fără îngrămădeală, în maximum 5 minute ai și mașina asigurată și ai plătite și facturile de utilități.

De ce să nu optezi pentru o asigurare casco online și să stai la cozi interminabile pentru a o plăti? Oricât de drăguț ar fi brokerul meu de asigurări, niciodată nu l-aș alege pe alege dacă aș fi nevoit să stau la cozi pentru a beneficia de consultanță și de serviciile lui.

Încerc să îmi explic în vreun fel de ce o persoană preferă să stea câteva zeci de minute sau ore la o coadă pentru o amărâtă de proformă pe care apoi trebuie să o achite, decât să primească acea proformă și să își achite asigurare casco tot online, vorbind strict de cazul cunoștinței despre care vorbeam mai sus?

În această „tenebră” a cozilor sunt prinși românii, tind să cred că unii au făcut din statul la coadă o pasiune, mai ales că acestea sunt însoțite de împinsături, certuri și urlete, scandal – o altă pasiune a românilor. O moștenire colectică comunistă care, surprinzător, încă predomină și rezistă în mentalul social al românilor. Adaptarea la modernitate, adaptarea la nou, toate acestea sunt probleme pe care le întâmpinăm ca națiune, iar aceste probleme sunt semnalizate tocmai din situații simple, ca acest caz cu refuzul plății online a asigurării CASCO. În fine, în spatele acestor acțiuni stau și alte structuri viciate bine cimentate, neîncrederea în mediul online, o frică aproape patologică că vei fi furat dacă plătești cu cardul sau dacă faci tranzacții online.

Lasă un răspuns