SRI: Servere de un miliard de euro

O nouă știre a aruncat mass-media românească în aer, declarațiile Monicăi Macovei privind infrastructura folosită de către Serviciul Român de Informații pentru a trage cu urechea la ceea ce discută românii, infrastructură evaluată de madam Macovei la aproximativ un miliard de euro.
Orice persoană care știe ce e un datacenter și are minime cunoștințe legate de costurile necesare pentru construirea unui datacenter (infrastructură, echipamente etc.) își dă seama că această sumă colosală implică tehnologii și dotări de ultimă oră și o capacitate de calcul și transfer de date pe care puține companii o au la dispoziție și-și permit să o achiziționeze în acest moment.
Puțini giganți ai Internetului și tehnologiei își permit ca în prezent să aibă un datacenter de 1 miliard de euro, vorbim aici de Google, Facebook, Apple, Microsoft, spre exemplu, discutăm de „liga greilor”, a jucătorilor serioși, nu de niște neica nimeni, companii care rulează cifre greu de calculat pentru un provenient din economia românească, poate doar cei care sunt mai visători și trăiesc într-un univers oniric bogat pot opera cu cifrele pe care le „învârt” companiile numite aici.
Deși până acum nu există niciun fel de date concrete despre amplasamentul acestor servere, spațiul ocupat de acestea trebuie să fie imens, dar asta e o altă discuție, mai mult tehnică.
Cert este că oricât de contestată e informația legată de suma cheltuită de către SRI pentru crearea unui datacenter ce are menirea să supravegheze cetățenii români, ea deja a fost confirmată de către un fost ministru al Justiției (Monica Macovei), dar și de către ministrul care se află în prezent în fruntea Ministerului de Justiție, Raluca Prună.
Ce să zicem, avem încă o confirmare că Securitatea nu a murit și că România nu s-a debarasat de gândirea securistă, autoritățile încercând să aibă controlul și să știe tot ce mișcă. Ne permitem să investim un miliard de euro într-un datacenter (sau mai multe, poate?!), dar aproape murim de foame.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *