Sportul: cea mai bună cale de a scăpa de supraponderabilitate

Una dintre marile probleme ale acestui secol este cea a nutriției. De aici pornesc o mulțime de boli, dar dintre acestea se remarcă problemele cu greutatea corporală, de aici apar și probleme ale aspectului fizic, dar și probleme de sănătate care pot conduce la scăderea duratei de viață dacă nu sunt tratate sau prevenite la timpul potrivit.

 

Scuza noastră este că suntem ocupați, atât de ocupați încât nu avem timp să gătim sau să stăm la masă, timp de 30-40 de minute, liniștiți, împreună cu ceilalți membri ai familiei. Ne aflăm mereu pe drumuri, mereu avem o destinație, iar timpul luptă mereu împotriva noastră. Astfel, suntem nevoiți să apelăm la mâncare nesănătoasă, mergem la McDonalds, KFC-ul îl vizităm încântați de prețurile mici și de cantitatea mare de mâncare servită. Plecăm sătui, fericiți că am mâncat repede și că putem reveni la problemele noastre. Nu, de fiecare dată când mâncăm nesănătos pierdem, fiecare hamburger, fiecare porție de cartofi prăjiți sunt o pierdere pentru noi și pentru sănătatea noastră. Nu apar probleme dacă mâncăm o dată sau de două ori pe lună într-un fast food, dar atunci când facem din asta un ritual și zilnic mergem să mâncăm acolo situația se schimă și apar adevăratele probleme: supraponderabilitatea, pentru început. Apoi, faza cea mai periculoasă, obezitatea. Acestea combinate cu o activitate zilnică lipsită de mișcare sau de sport, îți asigură o „reducere” considerabilă din durata vieții, și așa scurtă.

 

Soluția împotriva supraponderabilității, implicit și a obezității, este sportul, mișcarea. Orice dietă ai ține, oricât ai mânca de sănătos (sau nu ai mânca, am văzut unele persoane încercând și așa ceva), fără să faci sport nu ai șanse să ajungi la un indice de masă corporală adecvat. Poți mânca doar salate, dar oricât ai pierde în greutate tot vor apărea probleme: corpul tău nu primește toate substanțele nutritive de care are nevoie, astfel vei fi nevoit să te folosești de chimicale (sub formă de vitamine, spre exemplu).

 

Soluția pentru a preveni supraponderabilitatea sau obezitatea este simplă și nu trebuie să fii nutriționist sau un mare medic pentru a o ști și pentru a o înțelege și a o pune în practică. Un meniu zilnic echilibrat, fără excese de carne sau grăsimi, cu legume, fructe drept gustare sau desert, pe cât posibil evitate zaharurile concentrate (dulciurile) și puțină mișcare (mers pe bicicletă, alergat etc) și gata! Acesta este marele secret pentru care mulți nutriționiști și medici îi scapă de bani pe mulți inconștienți care vor sănătate fără sport sau mișcare.

De fapt, nu e niciun secret, trebuie doar să fii realist și să vrei. Dacă le ai pe acestea, totul va curge de la sine și vei sta la adăpost față de obezitate și supraponderabilitate. Într-adevăr, dacă ești într-o situație mai gravă ai nevoie de sfaturile și îndrumările specialiștilor, dar doar pentru început, apoi te vei descurca și singur. DACĂ VREI!

Lasă un răspuns