Sfaturi utile pentru îngrijirea gazonului

Având în vedere căldura toridă din ultimele zile, orice doză și sursă de răcoare e prețioasă, iar oricine stă la curte sau se bucură de o zonă acoperită cu gazon știe că acesta poate oferi o mică oază de liniște și relaxare în zilele de caniculă.

E frumos să privești gazonul sau să stai în mijlocul lui, dar acesta necesită o îngrijire destul de meticuloasă, fără această riscând să nu fie vreo mare diferență între iarba crescută în sălbăticie și gazonul din curte. Sunt multe aspecte care par simple, dar nu trebuie ignorate, adesea acestea făcând diferența.

Vă vom prezenta câteva sfaturi simple de care trebuie să țineți cont în momentul în care îngrijiți gazonul:

  • acordați atenție tunderii gazonului. Evitați să îl tundeți foarte scurt, cea mai bună soluție este să îl tundeți des și să tundeți aproximativ o treime din lungimea acestui (iar în acest fel gazonul se va îndesi)
  • udați bine gazonul o dată la 2-3 zile pe timpul verii. În funcție de cât de caldă este vara, alegeți frecvența cu care udați gazonul, s-ar putea ca într-o perioadă în care este foarte cald, precum ultimele săptămâni, să fiți nevoiți să îl udați mai des.
  • fertilizați periodic gazonul. Iarba nu poate obține toți nutrienții de care are nevoie din solul în care este plantată, iar tăierile repetate le sărăcesc de nutrienți și trebuie să o ajutați. Fertilizatori se găsesc în toate magazinele de specialitate, iar cu ajutorul unui consultant din magazin puteți alege fertilizatorul potrivit gazonului dumneavoastră.
  • periodic trebuie eliminate buruienile din gazon, iar aceasta trebuie făcută cu gijă, în așa fel încât să nu fie eliminate din greșeală și bucăți din gazon

 

Acestea sunt câteva sfaturi simple, de bază. Respectându-le vă veți putea intretine gazonul și puteți obține un gazon verde, curat, fără a cere ajutorul unei firme de intretinere gazon. În timp veți descoperi trucuri de care să vă folosiți, spre exemplu fiecare specie de gazon are propriile sale secrete, depinde mult și de solul pe care e plantat gazonul, de zona unde e plantat (este într-o zonă umbrită sau într-o zonă în care bate soarele) și de climă (umiditate, vânt etc.).

 

O atenție deosebită trebuie acordată și curățării periodice a gazonului de iarba uscată, aceasta făcându-se cu unelte speciale (căutați greble și furci pentru curățarea gazonului în magazinele de bricolaj). De asemeni, important este ca solul să fie aerisit, astfel încât gazonul să crească normal, iar aceasta se poate obține prin adăugarea unui surplus de nisip în sol.

 

Un gazon nu este atât de ușor de îngrijit pe cât pare, degeaba spun unii că „e doar o bucată de iarbă”. Există țări în care s-a dezvoltat o adevărată cultură pentru îngrijirea gazonului, cel mai bun exemplu venind din partea Angliei.

Lasă un răspuns