Semnificația verighetelor

Verighetele au devenit o banalitate, nu mai există nicio nuntă fără verighete, dar plătim un preț pentru aceasta, am uitat care este semnificația acestora și rolul pe care acestea îl au cu adevărat, în afară de prostia auzită din gura unora cum că scopul verighetelor ar fi „de a face diferența dintre o persoană căsătorită și una necăsătorită”. E drept, o verighetă spune ceva despre starea civilă a persoanei care o poartă, dar semnificațiile verighetei trec cu mult dincolo de aceasta.

Verighetele vin să consfințească uniunea spirituală dintre soț și soție, sunt un angajament, o promisiune de iubire eternă între cei doi, având în vedere mai ales rolul pe care acestea îl au și în cununia religioasă.

Analizând verigheta, pornind de la cel mai simplu lucru pe care îl putem observa, de la forma ei, de cerc. Cercul este, fără niciun dubiu, simbolul perfecțiunii, recunoscut de către toată lumea.

Ar trebui să privim și definiția dată de către Wikipedia verighetei: „Verigheta este un inel din platină, aur sau argint, simbol al legăturii dintre logodnici sau al uniunii contractate prin căsătoria a două persoane.”

Arucând o privire în istorie, găsim originile verighetelor în antichitate, mai exact în Grecia Antică, unde identificăm primele forme de inele cu sigiliu. În alte zone, tot în perioada antică, inelele erau un simbol de status, persoanele de la periferia societății nu aveau dreptul de a purta inele. Un bun exemplu în acest caz sunt sclavii. În funcție de materialul din care era confecționat inelul purtat de către o persoană se putea stabili clasa căreia aparținea această persoană. Drept exemplu, o persoană cu sânge albastru purta un inel de aur, în timp ce un nobil de rang inferior avea dreptul de a purta un inel confecționat dintr-un metal mai puțin prețios, precum argintul.

De-a lungul timpului simbolistica verighetelor s-a pierdut, atenția fiind mutată către valoarea verighetelor, către aspectul și prețul acestora. Spre exemplu, tot mai multe cupluri aleg verighete cu diamante, acestea având prețuri… nu tocmai mici, dar dacă sunt întrebate ce semnifică pentru ele acele inele, nu pot face altceva decât să ne fluture o factură în față și să laude valoarea lor. Măcar în ultimul timp unii au început să crească și valoarea sentimentală a acestora, practicându-se inscripționarea verighetelor. În general se inscripționează numele mirilor, data nunții ori un citat semnificativ pentru respectivul cuplu.

Verighetele au devenit niște formalități, făcute „pentru că așa face toată lumea”, poate puțini își mai adus aminte și reflectă la semnificați și simbolistica lor, în afară de mesajul „I’m married” care a apare pe fruntea fiecărei persoane are un inel pe degetul inelar al mâinii stângi. Ar trebui să ne mulțumim cu atât, poate urmașii noștri vor uita și de acest lucru.

Dacă doriți să vedeți niște verighete ce merită admirația oricui vă invit să aruncați o privire pe acest canal de Youtube. Veți descoperi multe modele, care mai de care mai frumoase, dar la fel de prețioase și scumpe. Dacă tot accentul în lumea contemporană se pune pe acestea, să vedem tot ce e mai bun din domeniu.

Lasă un răspuns