Schimbări pentru șoferi în 2015

Anul 2015 a fost un an al schimbărilor în ceea ce privește domeniul auto și obținerea permisului. Printre modificările aduse anul acesta la legislatia rutiera se numara modificările de cod rutier din luna februarie, nulitatea proceselor verbale fără semnatura olografă, creșterea punctului de amendă și posibilitatea de a susține de mai multe ori proba practică în cazul în care aceasta este picată. Deși majorarea punctului de amendă este o veste relativ proastă, per total, anul 2015 a fost unul bun pentru șoferi.

Modificări de cod rutier la început de 2015

Modificările de cod rutier de la începutul lui 2015 au fost controversate și discutate mult in presa de specialitate. Existau temeri că modificările vor fi de natură abuzvă, în mod special datorită formulei în care propunerile de modificare au apărut pentru prima dată in media. În forma sa finală, noul cod rutier 2015 nu s-a arătat deloc radical, introducând unele schimbări chiar bine venite.

Conform www.ODAT.ro, codul rutier pe 2015 vizează în mod special normele de transport a copiilor in mașină.

Conform noului cod rutier în vigoare de la începutul anului, transportul minorilor si a copiilor cu vârste până în 3 ani trebuie să se supună următoarelor norme:

  • Copiii cu înălțimea de până la 135 cm se transportă doar fixați într-un scaun special pentru copii.
  • Copiii cu înălțime peste 135 cm se transportă doar purtând centura de siguranță care nu trebuie sa treacă peste zona feței și a gâtului. Se recomandă folosirea înălțătoarelor speciale.
  • Copiii cu vârste până în 3 ani se transportă pe locurile din spate, ori pe locurile din față doar dacă airbag-ul frontal este inexistent sau dezactivat.
  • Copiii transportați cu taxiul și copiii care dispun de scutiri medicale ce interzic folosirea scaunelor de mașină trebuie să se afle întotdeauna pe locul din spate, însoțiți de un adult.

Nerespectarea regulilor introduse de noul cod rutier se amendează contravențional cu 4-5 puncte de amendă.

Amenzile pentru rovinietă primite acasă, considerate nule de Înalta Curte de Justiție

O altă schimbare importantă pentru șoferi o reprezintă decizia Înaltei Curți de Justiție, conform căreia procesele verbale trimise prin poștă care sunt semnate electronic sunt considerate nule. Această hotărâre a fost luată în urma intervenției Avocatului Poporului după primirea unui număr mare de plângeri din partea cetățenilor. În România, semnătura electronică nu este considerată legală, astfel, procesele verbale sunt lovite de nulitate absolută în lipsa semnăturii olografe.

Decizia Curții nu a fost încă adoptată de parlament în cadru legal. Șoferii care primesc amenzi pentru circularea fără rovinietă și observă lipsa semnăturii olografe a agentului constatator pot ataca în instanță decizia, cu șanse mari de câștig.

Punctul de amendă, majorat din luna iulie

După ce noul cod rutier a cauzat controverse legate de posibile sancțiuni abuzive, în varianta sa finală acesta nu a cuprins nici o modificare la clasele de amendă. Cu toate acestea, anul 2015 marchează o noua creștere a amenzilor prin creșterea valorii punctelor de amendă.

Valoarea punctelor de amendă a crescut începând cu luna iulie 2015 odată cu creșterea salariului minim pe economie. Această creștere este o consecință naturală a faptului ca legislația rutieră prevede ca un punct-amendă să aibă o valoare standard de 10% din salariul minim brut pe economie.

Începând cu 1 iulie 2015, salariul minim brut a crescut de la 975 de lei la 1050 de lei, în consecință amenzile majorându-se de la 97.5 lei punct-amendă la 105 lei punct-amendă.

Mai multe șanse pentru doritorii de permis care pică proba teoretică

www.ODAT.ro a realizat o lista cu top 10 instructori din România, în ideea de a veni în ajutorul doritorilor de permis afectați de rata de promovabilitate tot mai mică. Această problemă a fost sesizată și la nivel înalt, fiind motivul din spatele ordonanței de urgență conform căreia viitorii șoferi vor putea susține de mai multe ori proba practică fără a trebui să susțină din nou proba teoretică.

Se pune totuși accent pe o pregătire corespunzătoare, astfel, conform noii ordonanțe ce va intra în vigoare pe 5 octombrie, examinații care pică proba de traseu trebuie să efectueze ore suplimentare de pregătire înainte de a o putea relua.

Pentru reexaminare se va plăti o taxă specială.

Lasă un răspuns