Șase zile de beznă în decembrie

Dinspre presa internațională vine o nouă veste: NASA afirmă că în decembrie vor fi șase zile de beznă din cauza unei furtuni solare, chipurile, cea mai puternică dintotdeauna.

Știrea a pornit de pe un site de satiră și de știri false, iar de aici și până la preluarea ei de către alte ziare nu a durat mult. Știrea a ajuns și în presa noastră, în unele locuri cu precizarea că știrea este falsă, în altele cu detalii scoase de nu se știe unde, iar în unele locuri apare și confirmarea din partea unor experți ai NASA.

Alții deja vorbesc de Apocalipsă și de sfârșitul lumii, gata, ne ia naiba!

Vedeți mai jos un prinscreen al acestei știri din două surse: în primul un site obscur, în al doilea sursa de unde a fost, cică, preluat ă știrea.

În acest moment îmi vin în minte câteva cuvinte ale Sorinei Ionașc, studentă a lui Robert Turcescu, spuse în perioada în care au fost polemicile legate de trecutul lui Turcescu:

Când mama ta îţi spune că te iubeşte, verifică din trei surse.

Articolul întreg îl găsiți aici. Această fază este relevantă în acest context, restul articolului a fost la timpul lui, acum e deja răsuflat.

 

Acum, să ajungem la miezul subiectului: câți jurnaliști mai respectă legea celor trei surse în momentul în care scriu un articol? E o lege foarte simplă, dar foarte eficientă și la fel de mult neutilizată. Trebuie să scrii cât mai repede, să nu ți-o ia alții înainte, nu contează dacă scrii doar o propoziție, ajunge să precizezi „Vom reveni cu detalii” și totul e în regulă.

 

Trist este că exemplul prezentat mai sus e unul dintre modelele „așa nu” din presă, din păcate, unul dintre cele mai larg folosite. Articolul din dreapta este sursa celui din stânga, dar se vede diferența de informații.

Un exemplu trist, dar prea des întâlnit în presă, mult prea multe știri false preluate drept bune de către unele ziare. Să nu uităm, totuși, că vorbim de „meseria de Mircea Badea”, cum spunea eminențele de la Adevărul.

 

Până la urmă, va fi sau nu va fi beznă în iarna lui 2014?

Lasă un răspuns