Sănătatea este una dintre caracteristicile definitorii ale nivelului de civilizație când vorbim de oameni dintr-o anumită zonă sau o anumită populație. Un dezinteres față de sănătate nu înseamnă numai o problemă la nivel educațional, informațional, să spunem, ci și în ceea ce privește nivelul de dezvoltare economică.
Problema sănătății la români este destul de veche, puțini știu ce sunt controalele periodice și nu sunt interesați deloc de sănătatea lor până când nu se mai pot mișca deloc, o durere de cap nu e importantă, piciorul amorțit trece în vreo 2-3 zile, palpitațiile trec de la sine, nu trebuie să te îndopi cu medicamente și nu trebuie să stai la coadă la medic pentru a te trata, citești vreo 2-3 articole pe Internet și te vindeci singur, automedicația fiind o altă problemă gravă a românilor, dar cred că e vorba mai mult nivelul de autoapreciere al românilor și de disprețul pe care îl au față de profesioniști, crezându-se superiori oricui, dar deja deviem de la subiect, deși acestea țin tot de sănătate.
Atunci când vorbim de sănătate vorbim de alimentație, de un regim echilibrat, fără excese și cu activități sportive. Situația nu este deloc așa cum ne-am aștepta și puțini înțeleg cât de importantă este sănătatea fizică și cât de mult poate influența viața unui om, putând duce la oprirea bruscă acesteia dacă nu o prețuiește și nu o întreține. A încercat și statul să ne oblige să facem acele analize obligatorii, fiecare cetățean român era chemat la medicul de familie pentru niște controale de rutină, dar nici aceasta nu a funcționat, observ că nu mai există acele liste și nimeni nu mai este interesat să meargă la medicul de familie, atunci au fost amenințați cu amenzi dacă nu se prezintă într-un anumit termen la acele controale. Nu înțeleg unde a fost problema, dar programul s-a oprit, nimeni nu mai declară nimic, subietul pare uitat de mult.
O altă problemă privitoare la modul în care românii percep sănătatea este pregătirea pseudo-specialiștilor care dau sfaturi oricui, mai ales prin anumite emisiuni. Nu ai nevoie de mare pregătire în domeniul medicinei pentru a-ți da seama ce baliverne spun unii, îți ajunge biologia elementară, puțină chimie și deja îl poți contrazice, să nu mai spunem de ceea ce ar putea spune un specialist. Fie că vorbim de reviste, fie că vorbim de emisiuni sau de discuții non-formale între oameni, în general discuțiile nu țin cont de riscurile la care te expui atunci când iei un medicament la întâmplare sau asculți sfaturile unui pseudo-specialist. Fără să fii sigur că sfaturile vin din partea unui om cu pregătire în domeniu, nu trebuie să asculți acele sfaturi sau îndrumări și nu trebuie să le dai credit, asta dacă ții la sănătatea ta, dacă nu… ești liber să faci ce vrei și ce îți spune orice atotcunoscător.
Puțini oameni urmăresc o revistă de sănătate în care sunt prezentate subiecte importante, bineînțeles, din perspectivă științifică, nu miraculoasa cură de slăbire cu pepene roșu sau cu mai știu eu ce, ci o revistă în care să regăsești explicații logice, științifice, motivate, nu după ureche, cum ar spune românul. Să nu mai spunem că nu prea mai găsești o revistă de sănătate care să apară măcar săptămânal, nu mai des. În general, revistele de profil ori sunt proaste și pline de sfaturi false, nefundamentate și neargumentate ori apar într-un tiraj mic, iar găsirea lor este aproape imposibilă.
Totuși, marea întrebare este: cât preț pun românii pe sănătatea lor?