Să mai distrugem ceva…

Printre mulțimea de știri din domeniul politic publicat în presă în ultimele zile (ba legate de numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la șefia SIE, ba porceli legate de PSD și Ponta, ba modul în care Iohannis suprimă autoritatea prim-ministrului și își face de cap în țară), își face loc o veste tristă, legată tot de conjuncturile și de contextul politic: anularea Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași, un eveniment cultural care a reușit să reunească în România nume importante ale literaturii.

FILIT a fost anulat de către organizatori în semn de protest, principalele motive invocate fiind de factură politică, să nu uităm că mediul politic din municipiul Iași nu este cel mai prietenos, fiind resimțită aceeași luptă dintre liberali și socialiști ca și la nivel național (dar cu unele momente de intensitate mult mai puternică). În plus, baronul local al Iașiului, renumitul Gheorghe Nichita, încă se află în arest la domiciliu, iar în locului se dă o luptă pentru putere, fiecare încercând să obțină o cotă cât mai mare în cazul unei viitoare pretendențe la tron.

Nu este de ajuns că puține persoane mai citesc, iar consumul cultural „de elită” se împuținează din ce în ce mai mult, acum trebuie să îi determinăm pe oamenii care au venit cu niște încercări de resuscitare a culturii, să îi oprimăm, să le punem bețe în roate, să nu îi lăsăm deloc în pace. Așa s-a ajuns să vorbim despre dispariția FILIT, momentan vorbim de auto-suspendare, dar nu se știe dacă este definitivă sau temporară. Înainte de a-i condamna pe organizatori, trebuie să nu uităm faptul că sunt și ei oameni publici, au reputația lor (pe care și-au creat-o prin muncă și eforturi îndelungate, apropo, nu au apelat la scheme prin care să fenteze sistemul și să progreseze), iar în momentul în care sfera politică lovește repetat și continuu în acest festival, efectele sunt resimțite și de către ei. Care este cea mai pertinentă și adecvată soluție în acest moment? Renunți la festival, e o soluție disperată, extremă, dar perfect motivată, nu poți face concesii la infinit.

 

Mulțumim, FILIT! Au fost niște experiențe plăcute. Ai fost o victimă colaterală, în România se practică adesea o tehnică barbară de reducere la tăcere, indiferent că este vorba de persoane, evenimente, festivaluri sau orice altceva. Se pare că trebuie să ne complacem în mediocritate, să ne lipsim de orice ne-ar putea scoate din condiția mizeră și să distrugem orice încercare de schimbare a mentalității. Rămas bun!

 

Lasă un răspuns