Să încurajăm plagiatul

După ce am văzut și am învățat cum poți face carieră și poți avea succes plagiind, vedeți Ponta și povestea plagierii doctoratului. După scandalul care a durat ani întregi și încă nu avem un răspuns exact, Ponta tot doctor a rămas în mentalul social, chiar un sondaj (de o credibilitate destul de îndoielnică) îl cataloghează drept intelectualul pe care îl apreciază cel mai mult.

S-a discutat și răsdiscutat despre niște măsuri care ar putea să reducă plagiatul și să îi mai sperie puțin pe plagiatori, s-a încercat și propunerea unui proiect de lege, dar până în acest moment nu s-a concretizat nimic. S-a tot vorbit despre înăsprirea condițiilor pentru cei care sunt prinși cu mâța în sac, retragerea titlului de doctor, respectiv sancționarea coordonatorilor tezelor de doctorat, vorbindu-se chiar de desfacerea contractelor de muncă, retragerea titlurilor și gradelor didactice, demiterea din funcțiile de conducere pe care le ocupă în universități.

Stați liniștiți, nu vom vedea prea curând vreo astfel de lege adoptată. Cu atât mai mult, astăzi s-a dezbătut o formă modificată a acestui proiect de lege în care sunt stipulate exact aceleași condiții ca și până acum. Pe scurt, plagiatul va fi încurajat în continuare și nimeni nu va avea de suferit dacă se dovedește că și-a plagiat lucrarea. Comisia de Învățământ a Camerei Deputaților a avut grijă să „chelească” legea și să îi scape de sub pericol pe toți plagiatorii.

Dacă aveți vreo curiozitate în ceea ce-i privește pe cei care au „castrat” această lege, puteți afla mai multe din articolul PressOne.ro. În acel articol puteți citi lista completă a celor care s-au ocupat de șlefuirea legii și puteți găsi și câteva cuvinte despre fiecare în parte.

Nu putem decât să le mulțumim pentru lupta activă pe care o duc pentru susținerea plagiatului, multe felicitări pentru tot ceea ce faceți.

 

PS: Nu uitați că la începutul lunii martie Universitate din București a avut o altă inițiativă de a deschide dezbaterea în ceea ce privește plagiatul lui Ponta. Important sau nu, dar nu prea s-a mai vorbit despre aceasta de atunci.

PS2: Pe lângă discuțiile plagiatelor ar trebui să o acordăm o atenție foarte mare și intelectualității care-și duce traiul în spatele gratiilor. Deja s-a ajuns la mult prea mult, s-ar putea să facem noi descoperiri științifice, închisoarea s-ar putea să fie de acum mediul cel mai propice pentru stimularea creativității și pentru dezvoltarea abilităților cognitive. Ar trebui să ne trimitem la pușcărie toți profesorii universitari care nu au avut destulă activitate în cercetare în ultimii ani, s-ar putea să îi scoatem de acolo cu idei nemaiîntâlnite în știință, dacă nu cumva vor și publica vreo câteva cărți pentru a ieși din pușcărie. Glumesc, dar dincolo de această glumă stă o realitate cruntă, vorbim de niște oameni care fentează plata

Lasă un răspuns