Rusia – noi amenințări la adresa Europei

Rusia nu se oprește, după ce a anexat mai multe teritorii din apropierea granițelor lor și a reușit să destabileze țările din apropierea granițelor sale, mai multe surse afirmă că încearcă să își plaseze armele nucleare peninsula Crimeea, teritoriu mult disputat.

Această decizie vine în urma declarațiilor făcute în repetate rânduri de către Vladimir Putin, acesta afirmând că acțiunile Rusiei nu vor fi făcute în ascuns, totul va fi făcut în mod public, iar interesele Rusiei sunt de a se proteja de orice fel de amenințări. Aceste afirmații ale președintelui Rusiei au fost întări de către declarații repetate ale unor alți membri importanți din conducerea țării, remarcându-se în această privință Serghei Lavrov, ministru de Externe.

 

Rusia se teme de NATO, în special, acesta fiind argumentul principal folosit pentru a motiva această decizie strategică de mutare a unei importante părți din armamentul nuclear în Crimeea.

Interpretarea deciziei luate de Rusia poate fi cel mai simplu prin dictonul „Cea mai bună apărare este atacul.”, această decizie fiind o amenințare directă la adresa statelor din Uniunea Europeană și la adresa uniunilor și alianțelor militare din zonă.

Destabilizarea politică în zonă este principalul obiectiv urmărit de către Rusia, acesta fiind un pas important, având în vedere conflictul niciodată stins din estul Ucrainei, rebelii încă ducând lupte cu armatele ucrainene. Acestea nu au aceeași amploare ca înainte, dar nemediatizarea conflictului a condus la convingerea opiniei publice că acesta s-a stins.

 

Fără niciun dubiu Rusia nu se va opri aici, paranoicul Putin neoprindu-se niciodată din conducerea țării cu o mână de fier. Poate este hazardat să afirmăm că un război în zonă este pe cale să înceapă, nu este prima dată că am face-o, dar, la fel, să nu uităm că un conflict armat în zonă este iminent. Miza este pusă pe imprevizibilitate, pe moment, pe apariția unui motiv pe fondul căruia, sub impactul momentului și a proastei gestionări a situației, un război să înceapă. Să nu uităm, vorbim de un posibil război armat! Un război este deja în curs, un război neconvențional, un război hibrid. Adversarii acționează din umbră și folosesc arme neconvenționale, dar efectele sunt resimțite din plin. Deși o astfel de abordare se apropie de teoria conspirației, e demnă de luat în seamă. Se bazează, totuși, pe argumente observabile, nu pe idei dezvoltate de imaginații bolnave, să ne uităm doar la lupta economică dintre Rusia și Vest. Embargouri, interdicții de import, export etc.

Lasă un răspuns