Renașterea Rusiei

Situația politică din lumea contemporană nu se arată deloc cum ne-am fi așteptat. După ce mult timp s-a discutat despre teza morții ideologiilor, acum asistăm la o nouă renaștere a unor conduceri care ne demonstrează contrariul.

După ce alegerea lui Donald Trump în Statele Unite ale Americii a tulburat puțin apele politicii, a urmat alegerea lui Igor Dodon în Republica Moldova, un prorus convins. Acest caz nu este singular, în Bulgaria, președintele nou ales, Rumen Radev, este și el prorus și a declarat că încearcă să mențină un echilibru între relațiile dintre Bulgaria și Uniunea Europeană, dar și dintre Bulgaria și Rusia.

Nu trebuie să uităm de situația mai mult decât critică din Ucraina, care durează de mult timp. Serbia are un președinte care simpatizează Kremlinul, existând dubii și în cazul conducerii Ungariei. Am ajuns înconjurați de țări care agreează Rusia și îl apreciază pe tovarășul Putin.

Oare vom respecta trendul și următorii politicieni care vor fi aleși vor respecta acest, să-i zicem, „criteriu”?

 

Pericolul e mult mai mare decât ne imaginăm. Doar alegerea lui Dodon în Republica Moldova trebuie să ne facă să ne gândim că aproape ajungem să avem graniță comună cu Rusia, nu cu o țară pe care unii compatrioți de-ai noștri o visau unită cu țara noastră și o considerau parte a țării noastre. Noua conducere de la Chișinău pare să fie de altă părere și să nu agreeze această părere.

 

Urmează o perioadă în care ordinea cu care am fost obișnuiți va fi zdruncinată, lucruri pe care nici măcar nu le-am visat s-ar putea să se întâmple de la o zi la alta.

Lasă un răspuns