Putin, Rusia etc etc

Situația din Ucraina este din ce în ce mai problematică, deși tensiunea în zonă durează de multă vreme, evenimentele din ultimele zile ne arată că s-a atins un punct culminant, trupele ucrainene par depășite, iar rebelii nu par să se oprească prea curând și nici concesii nu doresc să facă. Pe de altă parte, implicare Rusiei în susținerea rebelilor este din ce în ce mai vizibiă, chiar recunoscută într-o oarecare măsură.

Ne întrebăm, totuși, care sunt rațiunile pentru care Rusia apelează la un război? În baza cărei logici Putin e în stare să pornească un război la nivel contintental?

Explicații diverse, care mai de care mai complicate, vin din toate părțile, unii spun că Vladimir Putin este un psihopat, alții spun că Aleksandr Dughin l-ar ghida pe Putin, alții pun în față motivele economice și așa mai departe.

Fiecare variantă își are părțile adevărate și părțile neadevărate, mai peste tot există frânturi de realitate, dar și SF-uri groaznice.

Vreau să intru și eu în rândul păreriștilor, spunând că îl văd pe Vladimir Putin precum un jucător de poker care pune pe masă ultimii bani din buzunar, joacă la cacealma, totul sau nimic. Nu are nimic de pierdut, o țară care are piețele desfacere din vest închise, ai cărei oficiali sunt interziși în mai multe țări etc etc. Câștigurile pe care le-ar putea avea? O victorie într-un război generalizat ar putea ridica Rusia din noroi. Invers, o înfrângere nu ar conduce-o departe de nivelul la care se află acum.

E totul sau nimic.

Lasă un răspuns