Putin nu mai are loc de Tor

După ce în luna mai a acestui an în Rusia s-a introdus o așa-numită „lege a blogurilor”, prin care a fost afectată grav libertatea de exprimare online, acum Putin revine cu o altă „idee genială”: oferă o recompensă de aproximativ 100000 de dolari pentru spagerea rețelei Tor, programul prin care utilizatorii pot accesa site-uri fără ca adevărata identitate a acestora să poată fi descoperită.

 

Este clar că acest program îngreunează și încurcă planurile lui Kremlinului, de aceea au recurs la oferirera unei recompense pentru a scăpa de Tor, e clar că Putin nu mai are loc de Tor, iar acest software îi cam dă legea cenzurii peste cap.

 

Legea blogurilor, despre care scriam mai sus, se aplică pentru blogurile cu peste 3000 de vizitatori, acestea fiind tratate drept mijloace de informare în masă, deținătorii lor fiind obligați să își facă publică identitatea pentru a nu încălca această lege. Tot în această lege este prescrisă și anonimitatea utilizatorilor de Internet, acestora fiindu-le garantată anonimitatea online. Această măsură vine în urma unor dezvăluiri despre oameni politici făcute de câțiva cunoscuți bloggeri ruși. Această lege a adus un prejudiciu important spațiului online rus, dar decizia lui Putin de a oferi o recompensă pentru spargerea rețelei Tor vine ca o cireașă de pe tort. Această decizie ar putea atrage după ea reacții din partea hackerilor, care vor încerca să atace siteurile care încurajează propaganda rusă ca un semn de împotrivire la aceasă măsură. În trecut au mai existat atacuri cibernetice îndreptate către siteuri pro-Kremlin, acestea fiind stârnite tot de către încercările autorităților ruse de a îngrădi libertatea online, acest spațiu fiind unul dintre singurele în care oamenii pot lupta împotriva guvernului rus.

Lasă un răspuns