Niciodată nu mi-a plăcut să planific concediul, nu mi-a plăcut să îmi fac planuri cu ani înainte despre unde voi merge și ce voi face, prefer să las totul să fie spontan și să las totul să fie dictat de către moment. Nu am cumpărat niciodată bilete cu un an înainte, nici măcar cu câteva luni, e de ajuns ca luna de dinainte de concediu să îmi fac timp pentru a stabili toate aceste detalii.
Poate toate astea par niște nebunii pentru unii care sunt obsedați de ordine și le este frică de neprevăzut, dar nu știu dacă cred că în cazul meu orice tentativă de a programa și de a fixa totul cu mult timp înainte se soldează cu contrariul, nu îmi mai ies nimic din ce îmi propun, apar tot felul de probleme, iar, în fine, tot eu sunt cel dezamăgit și frustrat pentru că îmi făcusem un plan și, ce să vezi, nu am reușit să îl duc la îndeplinire.
E de ajuns să îmi fac o listă cu niște destinații pe care aș putea să le vizitez, mă documentez despre fiecare în parte, iar când vine luna de dinainte de concediu îi consult pe apropiații mei sau cu cei cu care voi pleca în vacanță (după caz, bineînțeles, totul în cel mai democratic mod posibil :D, iar după luarea unei decizii se trece la rezervarea cazării și la achiziționarea biletelor de călătorie (avion, autocar, depinde de destinația aleasă).
Există atât avantaje, cât și dezavantaje în modul în care îl prefer eu pentru a-mi pune la punct concediul. Avantajele țin mai mult de jocul plăcut al neprevăzutului, de satisfacția pe care o resimți după concediu, când vezi că ai reușit să faci atât de multe, chiar fără a-ți face un plan amănunțit. Printre avantaje se mai numără și ofertele last minute, de care am cam învățat să profit în ultimii ani, am optat adeseori pentru oferte last minute în achiziționarea biletelor de avion (vedeți exemple de astfel de oferte pe siteul makemytrip.com), alteori pentru cazare doar, dar existând și posibilitatea achiziționării de pachete last minute în care să fie incluse atât transportul, cât și cazarea. Astea sunt părțile bune, dar existând și părți mai puțin bune, să le zicem dezavantaje. Dezavantajele se rezumă adesea la probleme cu nervii și cu stresul, iar dacă ți-e frică de neprevăzut nu e deloc recomandat să faci o asemenea „jonglerie”, s-ar putea să mori de inimă rea și de griji prea multe înainte de a te putea bucura de concediu. Anterior am precizat printre avantaje profitarea de ofertele last minute, dar există și reversul medaliei: în plin sezon în cazul unor destinații foarte căutate ori nu mai sunt locuri disponibile ori acestea sunt mult mai scumpe decât dacă ai fi optat pentru o ofertă early booking, precum cei pe care îmi place să îi numesc (răutăcios și pe nedrept, recunosc) maniaci, care își rezervă călătoriile cu o jumătate de an sau un an înainte. Trebuie să recunosc că în acest caz eu sunt anormalul, în niciun caz ei. Niciun om întreg la minte nu ar face ceea ce fac eu, dar ajunge o pasiune joaca cu riscurile și cu hazardul, iar eu mă număr printre cei care au ajuns dependenți de ea și o iubesc, acesta fiind cel mai important motiv pentru care de abia aștept să văd unde voi merge în vacanță în acest an.