Președintele și agentul-candidat sub acoperire

Președintele făcea un anunț „șocant” în urmă cu câteva zile: unul dintre candidații la președinție este agent sub acoperire, iar de aici a început balul.

Toată lumea vrea să afle cine-i, iar Băsescu a declarat că  dacă acel nu va ieși în public și nu va recunoaște că este agent sub acoperire, va fi el obligat să îl deconspire.

Avem din nou câteva probleme. Nu neapărat legislative sau politice, deși sunt și de acest fel, dar avem probleme ce țin de bunul simț, de modul în care un președinte trebuie să își îndeplinească atribuțiile și să cunoască legile statului pe care îl conduce.

Băsescu ne spune că nu ai dreptul să ai dublă comandă, să fii și președinte și… agent al unui serviciu de informații.

 

Trecând dincolo de orice lege scrisă, fac apel, din nou, la legea morală, la bunul simț în campania electorală, urăsc atacurile la persoană, iar ceea ce face Băsescu nu poate fi numit altfel decât atac la persoană. În calitate de președinte al unei țări ai obligația să asiguri securitatea acelui stat și ai în subordine niște servicii de informații de care te poți folosi, dar nu trebuie să abuzezi și să faci publice orice informații care pun agenții sau agenți în situații jenante. Ești doar președinte, nu îți e permis să faci orice! Consider această acțiune drept un atac la siguranța națională, reglementată prin legea 51/ 29 iulie 1991. Deși uneori stângace, serviciile secrete românești au un rol important în asigurarea securității noastre, a cetățenilor români, trebuie să le fim recunoscători acestor oameni care fac mult mai multe eforturi decât credem noi uneori, ceea ce face ei trece dincolo de ascultarea telefoanelor și trasul cu ochiul pe gaura cheii, cam așa ar defini simțul comun serviciile de informații.

 

Acum, că am trecut puțin și la legile scrise, adaug mai jos două articole din legea numită mai sus, preluate de pe Sie.ro:

Art. 31
(1) Salariaţii organelor de informaţii şi ai celor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale nu pot face parte din partide sau alte organizaţii cu caracter politic ori secret şi nu pot fi folosiţi în scopuri politice.
….

Art. 32
Salariaţii organelor de informaţii şi ai celor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale au obligaţia păstrării secretului de stat şi profesional, inclusiv după părăsirea, în orice mod, a serviciului.

Pe de o parte, avem articolul 31, în care este stipulat clar faptul că angajații serviciilor de informații nu pot face parte  din partide sau organizații cu caracter politic. Nu ar fi o problemă, din declarația președintelui se înțelege faptul că respectivul candidat la președinție este fost angajat, deci nu ar fi o problemă.

Pe de altă parte, avem articolul 32 în care este prevăzută importanța secretului de stat și a secretului profesional, fiind specificat faptul că aceasta se aplică și după părăsirea serviciului. Dacă descoperirea colaborării acelui candidat cu serviciile secrete ar putea da peste cap o misiune care este încă în desfășurare? Îți asumi așa ceva, domnule președinte? Până una-alta președintele a făcut deja o greșeală și ar trebui sancționat. Indiciul pe care l-a dat ar putea fi o amenințare la adresa securității naționale.

Câți candidați la prezidențiale avem? Puțini, destul de puțini pentru ca prin eliminare să reușim să ajungem la acel candidat fost colaborator al serviciilor secrete.

 

Terminați odată cu atacurile la persoană, domnilor politicieni. Oare nu se poate să țineți discuții decente pe teme decente? Chiar nu ne interesează cine și unde a lucrat atât timp cât ne-ar putea conduce bine.

Să nu se poată fără atacuri la persoană? Nu pot înțelege din asta decât că nu sunteți în stare să țineți niște discursuri serioase, pe teme de reală importanță și să ne oferiți soluții serioase.

Acum Băsescu, altă dată era Macovei cu eroarea 404, cine știe cine va fi mâine. Aveți consilieri destul de deștepți, dar refuzați-le orice include un atac la adresa altor candidați. Totul ține de bunul simț. Se vede că nu-i, dar voi tot insistați să ne arătați că nu aveți nici cea mai mică urmă de așa ceva în voi.

Lasă un răspuns