După întregul val de nemulțumiri stârnit în rândul bancherilor de către posibilitatea adoptării legii dării în plată, un nou răspuns vine din partea unui reprezentant al bancherilor. George Oprescu, directorul Asociației Române a Băncilor, a adus în discuție posibilele consecințe pe care le-ar putea produce noua lege a dării în plată într-o declarație pe care a dat-o presei.
Așa cum a mai declarat și Mugur Isărescu, Oprescu a ridicat problema repercusiunilor pe care le va produce legea dării în plată, aceasta conducând atât la creșterea costurilor creditării, cât și la înăsprirea condițiilor în baza cărora sunt acordate creditele. Un prim pas a fost făcut de către mai multe bănci deja, chiar înainte de a fi adoptată legea dării în plată, majorând avansul pentru acordarea creditelor ipotecare.
Pare că ceea ce dorește a fi o măsură de protecție socială pentru persoanele care nu reușesc să își mai achite costul creditelor ipotecare, s-ar putea transforma într-o măsură costisitoare și deloc pozitivă pentru cei care vor dori să contacteze credite ipotecare de acum încolo. Fără vreo intenție de a stârni vreo teorie a conspirație sau de a părea paranoic, dar trebuie observată și componenta politică în toată această situație, chiar directorul Asociației Române a Băncilor aducând în discuție aceasta, considerând acest proiect de lege o mostră de populism, dar și un rezultat firesc al scăderii capitalului de crebilitate a băncilor. Politicienii au chef de experimente, dar fără să anticipeze consecințele sociale și economice ale acestora, contează pentru ei numărul de voturi și diversele tipuri de capitaluri pe care reușesc să le obțină de la cei care beneficiază de pe urma legilor lor, capitaluri care se convertesc în voturi la primele alegeri.