Populism?

Obișnuim să folosim termenul de „populism” din ce în ce mai mult, dar fără a căuta prea des sensuri și explicații pentru el. Nimeni nu se întreabă ce acoperire ideologică are acest termen, vorbim de populiști, dar îi putem încadra în vreo categorie sau tipologie?

Biblioteci întregi s-au scris despre populism, dar nimeni nu le ia în seamă și folosește termenul de populism fără vreo referință științifică, recunosc, e păcatul pe care îl comit și eu des. Mă lansez în aceste afirmații, deși sunt conștient că de pe actuala-mi poziție pot părea un simplu lup moralist, sălbăticiune pensionată care s-a retras în predarea filosofiei pentru neaveniți. Îmi asum asta.

Cu o istorie destul de incertă, termenul este originat, bineînțeles, în funcție de orientarea celui care se lansează în acest demers, fie în mișcarea intelectuală din Rusia care și-a asumat scopul de educa masele populare, fie în America prin Partidul Poporului, condus de către James B. Weaver, William Jennings Bryan și Thomas E. Watson, cu o existență de 16 ani, apoi cu alte reîncercări de renaștere a formațiunii, dar majoritatea dintre acestea soldate cu niște eșecuri.

 

Prezentarea exhaustivă a tuturor paradigmelor create în interiorul „mișcării populiste”, dacă putem vorbi de așa ceva, nu a fost încercată de către nimeni, simple clasificări și definiții fiind cele mai curajoase demersuri întreprinse de către diverși specialiști într-ale politicului.

 

Singurul lucru cert pe care-l intuim atunci când vorbim de populism este că vorbim în termeni de „noi” versus „ei”, întotdeauna există un adversar împotriva căruia trebuie să luptăm și pe care trebuie să îl doborâm. Cu specificarea că acel „noi”, injectat adesea cu interese politice, înseamnă poporul, masa, majoritatea, care se opune unui grup mai puțin numeros care se remarcă printr-o serie de caracteristici, un grup privilegiat prin putere, fie prin avere etc.

 

La o scurtă analiză a ultimelor campanii electorale din România, ne-am da seama cu ușurință că populismul a predominat printre candidații la funcțiile de conducere, indiferent de culoare, orientare sau orice altceva.

Lasă un răspuns