În presă au apărut recent rezultatetele unei cercetări realizate de către Institutul Român pentru Evoluare și Strategie, institutul care realizează cercetări sociologice deținut de către Vasile Sebastian Dâncu.
Cercetarea intitulată „Viaţa ideilor – Percepţiile şi reprezentările românilor cu privire la inteligenţă şi raportare la idei” a fost realizată în perioada 10-11 martie pe un eșantion de 981 de persoane în vârstă de peste 18 ani. Printre altele, această cercetare a avut și obiectivul de afla cine este intelectualul cel mai apreciat de români.
Aici apare elemntul disonant, aici e lansată bomba, întrebării deschise formulată astfel: „Cine este intelectualul român pe care îl apreciați?”, 6% dintre români răspunzând că îl apreciază cel mai mult pe Victor Ponta, pe următoarele poziții clasându-se Corneliu Vadim Tudor, Klaus Iohannis și Andrei Pleșu, toți fiind apreciați de câte 4% dintre români. Următorii sunt Traian Băsescu și Mihai Eminescu, fiecare cu câte 3%. Urmează cu câte 2% fiecare, Emil Cioran, Călin Popescu Tăriceanu și Dan Puric. În continuare apar nume precum Mircea Cărtărescu, Mugur Isărescu, Titu Maiorescu, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Henri Coandă, Octavian Paler, Constantin Noica, Mircea Badea, Dacian Cioloș, Nicolae Titulescu, Mircea Diaconu și alți câțiva. 18% dintre românii care au declarat că au un intelectual român care îl apreciază au declarat că nu știu cine este acesta sau nu doresc să răspundă acestei întrebări.
La întrebarea „În opinia dumneavoastră, cine poate fi considerat cel mai inteligent român?”, 7% dintre români l-au numit pe Mihai Eminescu, 4% pe Henri Coandă, 4% pe Ion Țiriac, urmează alte nume cu diverse procente. Ponta nu lipsește nici de aici, 2% dintre români apreciind că acesta este cel inteligent român.
Nu știu dacă citind rezultatele acestei cercetări ar trebui să plângem sau să râdem, am putea-o considera o glumă proastă, vreo strategie de manipulare ce ne aduce aminte de comunism, mai ales dacă privim puțin la afilierea lui Vasile Sebastian Dâncu, cel care până nu demult a fost directorul IRES. Șansele ca rezultatele acestei cercetări să fie manipulate de către Dâncu sunt foarte mici, nu sunt pesedist, dar înainte de orice știu că Dâncu este cercetător și ține la anumite principii.
Problema cred că este în modul în care românii înțeleg noțiunea de intelectual, explicație pe care am găsit-o și în presă, dată de către unii sociologi, problema este în metodologia ce stă în spatele construirii acestei întrebări, fără a exista niște variante predefinite de răspuns, românii au înțeles prin „intelectual” orice altceva decât ceea ce înseamnă intelectual.
Sincer, încă am dubii dacă nu este vreo glumă proastă acest sondaj, ceva lansat în așteptarea zilei de 1 aprilie.
Nici nu îndrăznesc să mă lansez în formularea unei interpretări a acestui rezultat. Ăsta e Victor Ponta, marele plagiator al României, iar mai nou, cel mai apreciat intelectual român. Bravos, români! Avem cu ce defila și ne apreciem valorile.