Plagiatorii și politica

Nu mai e nimic nou atunci când vorbim de incompentența și de lipsa de orice fel de moralitate din politica românească. Fostul premier al României Victor Ponta a fost acuzat de plagiat încă din anul 2012, iar acesta încă este doctor, deși plagiatul a fost demonstrat în mai multe rânduri.

Acum a venit rândul ca presa să prezinte faptul că alți politicieni au formulat cereri (benevole) pentru a renunța la titlurile de doctori. Întâmplător sau nu, toți au obținut titlurile de doctor în cadrul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”, parte a Serviciului Român de Informații. Conform informațiilor din presă, nouă politicieni români au formulat astfel de cereri, iar dintre aceștia opt l-au avut drept coordonator de doctorat pe Gabriel Oprea. Cererile au fost înainte către Ministerul Educației în luna martie a acestui an.

Din nefericire pentru aceștia, Ministerul Educației nu le poate aproba aceste cereri până când CNATDCU nu confirmă că aceste lucrări nu fac obiectul unui malpraxis academic. Ghinion, domnilor politicieni.

 

Politica românească ne demonstrează încă o dată că un tip de capital poate compensa un altul oricând, asta fără a ține cont de constrângerile sociale sau de vreun fel normă (scrisă sau nescrisă). Capitalul economic în acest caz încearcă să compenseze lipsa de prestigiu social și capital cultural. Până undeva a funcționat totul perfect și dragii noștri politicieni s-au bucurat de acest succes, dar nu pentru mult timp. Presiuni au tot apărut din partea unor ziariști și a unor cadre universitare care au depistat cu ușurință calitatea îndoielnică a acestor lucrări, dar, mai grav, plagiatul, ceea ce e inadmisibil atunci când vorbim de niște titluri de doctor, nu de niște lucrări de licență sau dizertații. Nu ar fi nimic de mirare dacă am afla în curând că s-a dezvoltat o întreagă piață „neagră” pe care se tranzacționează aceste lucrări.

 

Importantă de acum este reacția sistemului împotriva plagiatorilor, iar luarea de măsuri prin care aceste plagiate să fie sancționate și să fie prevenite pe viitor. După episodul plagiatului lui Ponta putem vedea cât de eficient poate fi sistemul nostru în a da un răspuns în asemenea situații…

Lasă un răspuns