Nu ai primit bonul fiscal, poți să pleci fără să plătești

Un nou proiect de lege sperie evazioniștii români. Propunerea sună astfel: în cazul în care achiziționezi un produs, un serviciu și nu primești bonul fiscal, ai dreptul legal să pleci fără a plăti.

Unii se bucură, alții contestă această propunere, avându-se în vedere logica procesului de achiziționare a unui produs. Înainte de a primi sau nu primi bonul fiscal, trebuie să achiți. Nu primești bon, i-ai dat banii casierei. Ce faci? Îi ceri înapoi și fugi cu produsele?

Din nou, ideea este bună, dar este imposibil de aplicat, undeva se pierde într-o ilogicitate. Într-o perioadă, acum vreo 2-3 ani, despre aplicarea unei legi asemănătoare în Grecia în hoteluri și restaurante. Acum, vedem un proiect asemănător și la noi, nu știm dacă acesta se va aplica, iar dacă se va aplica… cât de eficient va fi.

Ideea la bază este bună, dar vor apărea probleme grave în aplicarea ei. Se va reduce sau nu evaziunea fiscală? Nu se vor găsi oare noi mijloace de fentare a acestei măsuri? Subapreciem, oare, inovativitatea celor care aleg să fenteze sistemul?

Șmenarii, țeparii, găinarii vor fi mereu cu un pas înainte sistemul, anticipează orice mișcare și au soluții pentru orice, improvizează, adaptează, se reprofilează, caută noi nișe prin care pot scăpa de lege sau pot specula anumite lacune.

 

Va fi aceasta o măsură eficientă? Care va fi impactul acesteia asupra evaziunii fiscale din România?

Lasă un răspuns