Noul Cod Rutier aduce o nouă serie de reglementări şi impune noi reguli, printre acestea cele mai importante fiind amenzile mai mari, dar şi apariţia unei noi cauze pentru care şoferii pot fi amendaţi: comportamentul agresiv în trafic.
Noul Cod Rutier urmează să intre în vigoare de la începutul anului 2012, neştiindu-se o dată exactă, dar va intra în vigoare odată cu publicarea lui în Monitorul Oficial.
Noul Cod Rutier tratează o nouă noţiune, neîntâlnită în nicio versiune a Codului Rutier existentă în România până în acest moment. Comportamentul agresiv presupune deplasarea succesivă de pe o bandă pe alta, întoarcerea maşinii prin utilizarea frânei de mână, plecarea de pe loc în trombă sau orice faptă prin care se încearcă intimidarea celorlalţi participanţi la trafic. Tot aici intră şi abuzul de folosire al claxonului sau de semnale vizuale.
O altă reglementare adusă de Codul Rutier este sancţionarea şoferilor care îşi încredinţează maşina, proprietate, oricărei persoane care nu prezintă siguranţă, obosită sau băută, astfel, şoferii care încredinţează maşina pot răspunde penal pentru această faptă.
Pe lângă toate acestea, Noul Cod Rutier 2012 creşte punctul de amendă, dar principala idee care doreşte să fie tratată de către acest nou Cod Rutier este sancţionarea clasei şoferilor care încalcă des regulile de circulaţie sau pe aşa-numiţii „şmecheri ai traficului” care fac scene obscene sau doresc să îi intimideze pe alţi şoferi prin diferite fapte.
Noul Cod Rutier creşte şi perioada de ridicare a permisului de conducere în urma incălcării legii, astfel de la 90 de zile, cât este în prezent se va ajunge la 120 de zile. Pentru prima dată apare şi posibilitatea confiscării maşinii, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări europene, dar despre această nouă noţiune nu s-a discutat foarte mult.
„…apariţia unei noi cauze pentru care şoferii pot fi amendaţi: comportamentul agresiv în trafic.”
Ideea in sine este meritorie, insa aplicarea ei in practica (la noi) creeaza o problema mai mare decat cea pe care o rezolva: intrucat nu stiu sa existe vreo metoda pt masurarea cantitativa a… gradului de agresivitate in trafic*, ci aprecierea (estimarea) este facuta STRICT „ochiometric”, aceasta masura ne pune pe noi, soferii, din nou la dispozitia discretionara a „organelor”, chiar si a celor eventual interesate doar de spaga pe care o pot obtine pt a „inchide ochii”.
* Doar cu titlu de exemplificare: legea NU interzice schimbarea benzii (indiferent de motiv – spre ex pt depasirea unei / unor alte masini), si NICI nu precizeaza la ce interval (de timp sau de distanta) este considerata acceptabila o noua schimbare de banda (inapoi sau in continuare), dar (conform acestui articol) „…deplasarea de pe o bandă pe alta, în scopul depăşirii altor automobile…” este considerata comportament agresiv, deci este sanctionabila.
Poate CINEVA sa precizeze cu ce frecventa este permisa schimbarea benzii incat sa nu fie considerata conducere agresiva? Odata pe minut? La cinci minute? Sau la CATE minute? (Sau odata la CATI kilometri?)
In ceea ce priveste aplicarea legilor in Romania este discutabil deoarece discutam despre ceva ce nu exista.
*Intr-adevar am folosit o exprimare defectuoasa, crezand ca se va intelege ceva, dar vom incerca sa ma modificam textul.
Va multumim pentru semnalarea greselilor, ne recunoastem vina.
Nu am citit textul noului cod, deci nu ma pot pronunta daca vina apartine redarii defectuoase a ideii din cod sau daca in insusi textul codului sunt folosite exprimari (intentionat sau fortuit) defectuoase, care astfel ne lasa pe noi, soferii, la mila aprecierii mai mult sau mai putin binevoitoare / severe a „organului” care vegheaza la respectarea si corecta aplicare a codului.