Noi informații despre timbrul de mediu

Au apărut o nouă serie de informații oficiale în legătură cu timbrul de mediu. Dacă până acum doar s-a speculat în legătură cu modul în care va fi calculat timbrul de mediu, Ministrul Mediului, Rovana Plumb a declarat că timbrul de mediu va fi calculat doar în funcție de emisiile de noxe, fără a se mai ține cont de capacitatea cilindrică a automobilelor.

Noul timbru de mediu se va aplica doar mașinilor cu opt locuri în afară de cel al șoferului(automobile ce aparțin categoriei M1), în timp ce pentru restul autovehiculelor(camioane, autobuze, microbuze, autocare etc) rămâne în vigoare taxa auto în forma sa actuală.

În calcularea timbrului de mediu se va ține cont și de cota de depreciere a automobilului, adică de vechimea automobilului. Timbrul de mediu va aduce o serie de scăderi a taxei plătite de posesorii de automobile nonEuro, Euro 1 și Euro 2, considerându-se că durata acestora de circulație este mai mică în comparație cu alte automobile.

În plus, s-a specificat în repetate rânduri că timbrul de mediu va fi plătit doar o dată pe toată durata de funcționare a mașinii, indiferent dacă mașina este revândută sau nu.

Timbrul de mediu respectă oarecum principiul dorit de Victor Ponta: „poluatorul plătește”, dar vom vedea rezultate concrete doar după intrarea în vigoare a timbrului de mediu, în acest moment fiind în stare de proiect de lege.

 

Lasă un răspuns